Pátek, 19. dubna 2024

Chřipka udeří tam, kde je nejvíc vodní ptáků

Chřipka udeří tam, kde je nejvíc vodní ptáků

Oblasti v okolí Pardubic, Strakonic a Znojma. To jsou místa kde podle odborníků v Česku existuje největší riziko výskytu ptačí chřipky.

PRAHA - Vyplývá to z mapky, která zaznamenává hustotu výskytu vodních a hrabavých ptáků. Jestliže se ve zmíněných oblastech existence nebezpečného viru H5N1 u ptáků potvrdí, budou  přijata daleko přísnější opatření, než by tomu bylo jinde. V nedělním vydání diskusního pořadu Sedmička televize Nova to řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena.

Nákaza už se objevila v několika okolních zemích. V případě výskytu ptačí chřipky není podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta problém zabezpečit velkochovy. Drobní chovatelé by se ale neměli cítit ukřivděni, když je stát vyzývá, aby nenechávali svoji drůbež pobíhat po okolí, uvedl Vít. Krmivo by měli skladovat pod střechou.

Na možnost, že se na jejím území objeví ptačí chřipka, se připravuje i Praha. "Vzhledem k pravděpodobnosti, že se nakažení ptáci objeví i na území Česka, vedení města přistupuje k možnému dalšímu vývoji jako ke krizové situaci," uvedl náměstek primátora Rudolf Blažek. Praha má krizový epidemický plán, který vychází z národního pandemického plánu pro celou republiku.

www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů