Čtvrtek, 25. dubna 2024

Martínek: Bavorský odpad do ČR nepůjde

Martínek: Bavorský odpad do ČR nepůjde

Bavorsko žádné vývozy odpadu do zahraničí nechce

Poslední únorový čtvrtek přijal ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Bavorskou hospodářskou delegaci vedenou státním ministrem hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Erwinem Huberem. Společně jednali o členství ČR v EU, o spolupráci v rámci Interreg III, zabývali se také otázkami rozvoje venkova, územního plánování a v neposlední řadě vedli diskusi nad "komunální" politikou EU.

"Bavorsko se dobře vypořádalo s venkovským prostorem, v tomto smyslu je pro nás jistým vzorem, především ve smyslu malých sídel a jejich budoucnosti. Nové plánovací období 2007 - 2013 nám dává příležitost, abychom v česko-bavorském prostředí zlepšili životní podmínky lidí na obou stranách hranice," uvedl Martínek. Řekl také, že česká vláda se zabývala otázkou vývozu odpadu do ČR. "Rád bych poděkoval za vstřícný přístup Bavorska k tomuto problému," dodal.

"Ekologické problémy si chceme řešit v Bavorsku sami. Nechceme žádné vývozy našeho odpadu do zahraničí, vše si chceme likvidovat u nás. Naši další spolupráci by to zcela jistě nemělo narušit," reagoval Huber.

"Pro přeshraniční spolupráci jsou určeny některé Evropské strukturální fondy. V rámci programu Interreg III jsme uskutečnili celou řadu kofinancování. Nyní stojíme před dalším plánovacím obdobím 2007 - 2013 a společně před nalezením a vytvořením takových struktur, které umožní regionům obstát v konkurenci. Věřím, že i v příštích letech budete s našimi projekty souhlasit," uvedl prezident Bavorského okresního sněmu Theo Zellner.

Huber také upozornil na správný výběr partnerů při komunikaci s Bavorskem. "V ČR již nejsou okresy, máte však kraje v čele s hejtmany. Ti si však u nás hledají partnery ve vládních okrscích. To však nejsou ti praví, u nás jsou to přednostové okresů, to jsou nejmocnější politikové," upozornil Huber.

V odpoledních hodinách se ministr Martínek zúčastnil recepce na německém velvyslanectví pořádané u příležitosti fotbalového Mistrovství světa 2006 v Německu. Zde se potkal nejenom s velvyslancem Spolkové republiky Německo Helmutem Elfenkämperem, ale také s fotbalovými legendami Antonínem Panenkou či Zdeňkem Nehodou.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů