Pátek, 19. dubna 2024

Půllitry vystřídá ekologická výchova

Půllitry vystřídá ekologická výchova

Liberec - Městské středisko ekologické výchovy (SEV) se má od března přesunout do bývalé restaurace U opic v areálu liberecké zoologické zahrady. Na úpravy bude ale potřebovat finanční injekci. Radní s projektem souhlasili, o jeho konečné podobě musí rozhodnout zastupitelé.

Vlastní prostory pro SEV se městu nepodařilo zrealizovat v původním rozsahu, protože opakovaně neuspělo se žádostí o finanční podporu ze Státního fondu životního prostředí. "Město má nabídku současného ředitele liberecké zoologické zahrady a využití prostorů bývalé restaurace U opic pro středisko ekologické výchovy se nyní jeví jako velmi vhodné. Činnost by bylo možné začlenit do struktury zoo Liberec," uvedl mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych. Velkou výhodou je podle něj i skutečnost, že se SEV může do nových prostor přesunout již v březnu.

Restaurace potřebuje opravu

Kvůli stavu bývalé restaurace bude v prvním roce zapotřebí asi půlmiliónová dotace, která by pokryla náklady na úpravy a vybavení budovy. V prostorách by vznikly učebny a zázemí střediska. Sál s moderní technikou bude i nadále v administrativní budově zoo. K ekologické výchově mohou lektoři využívat i areál a připravovanou laboratoř Centra pro zvířata v nouzi. Zahrada by činnost střediska kryla z prostředků převedených na tuto organizaci z rozpočtu města.

Městské SEV se zoo úzce spolupracuje již nyní. Přesunem do její blízkosti se podle mluvčí liberecké zoo Zuzany Šafaříková ekologická výchova ještě více stmelí. "Na přesunutí centra se těšíme, spolupráce byla až doposud skvělá. S lektory budeme nyní v nejužším spojení. Semináře byly vždy pestré, už v minulém roce probíhaly některé v areálu zoo. Naučili se sem chodit jak děti, tak dospělí," doplnila mluvčí.

ADAM PLUHAŘ

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů