Pátek, 19. dubna 2024

Německo vezme zpět tuny odpadu

Německo vezme zpět tuny odpadu
Více než patnáct tisíc tun starého textilu, plastů a dalšího odpadu z Německa, které do Česka nelegálně přivezly stovky kamiónů, se má vrátit zpět do Spolkové republiky.
"Tento odpad bude v souladu s úpravami Nařízení Evropského společenství o pohybu odpadu vrácen zpět za úzké spolupráce příslušných orgánů, zčásti již byly některé odpady také vráceny," uvedl včera německý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel v dopise adresovaném svému českému protějšku Liboru Ambrozkovi.
Po protahujících se diskusích mezi oběma zeměmi o navrácení odpadu je nyní větší šance, že se odpady do Německa skutečně vrátí. Podle odhadů České inspekce životního prostředí bylo do Česka postupně přivezeno od loňského léta více než 15 tisíc tun odpadu. Inspektoři ho objevili na třinácti místech v republice.
"Podpora ministra Gabriela nám pomůže především v jednáních s příslušnými německými orgány," reagoval na dopis ministr Ambrozek. "Věřím, že Německo podpoří i naši ostrou kritiku návrhu evropské směrnice, která by přeshraniční pohyb odpadu umožnila," dodal ministr.
Ministr Sigmar Gabriel se však k případné přímé podpoře nevyjádřil. "Měli bychom hledat společné řešení," uvedl. Podle něho však za vývozem německého odpadu nestojí jen německá strana.
"Podle nám dostupných informací přinejmenším jedna česká firma nakupovala v Německu odpad za účelem jeho spalování v České republice. Bude nutné přezkoumat, do jaké míry to přispělo k ilegálnímu pohybu odpadu," uvedl v dopise Sigmar Gabriel.
Jakou firmu měl na mysli, není zřejmé. O dovoz 99 tisíc tun odpadu ke spálení žádaly v minulosti přímo německé i rakouské společnosti. Ministerstvo životního prostředí ani jednu žádost o dovezení do spaloven v Liberci a v Praze-Malešicích nepovolilo.
České firmy se však podílely na dovozu německého odpadu na nelegální skládky. V případě jedné z největších nelegálních skládek v zemi - v bývalém kravíně v Libčevsi na Lounsku - to byla firma Bau-24. "V tomto případě s ní již běží správní řízení," řekl Ambrozkův tajemník Daniel Vondrouš.
Záhadou však zůstává, kdo za firmou, jejímž jednatelem je René Grünwald, stojí. "O žádné firmě Bau-24 nic nevím. V době, kdy jsem ji měl kupovat, jsem byl prokazatelně v Dublinu a pořád tu ještě jsem," tvrdí Grünwald.
K dovezenému odpadu se nechce znát ani holandská spolumajitelka objektu kravína Maria Hendrickx-Verhoeven, ani jednatel této firmy a bývalý starosta Libčevsi Michal Pospíšil. Ten však firmě Bau-24 pro skladování odpadu kravín pronajal.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů