Pátek, 29. března 2024

Na VOD-KU do Brna - rozhovor s Ing. Otou Melcherem

Mezinárodní vodohospodářská výstava VODOVODY – KANALIZACE má za sebou jedenáct ročníků, během nichž si vydobyla značné uznání mezi vystavovateli i odborníky.
Na VOD-KU do Brna - rozhovor s Ing. Otou Melcherem
Letos se od 23. do 25. května poprvé uskuteční společně s veletrhem ENVIBRNO. Ing. Ota Melcher, předseda představenstva pořadatele výstavy – Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR) – nám prozradil, jaké je pozadí a smysl tohoto spojení.


Po jedenácti ročnících vaší výstavy je nové spojení s ENVIBRNO velmi výraznou změnou… Proč k ní vlastně došlo?

Přestože jsme mohli dnes již tradiční výstavu VODOVODY - KANALIZACE hodnotit jako úspěšnou, nepřestávali jsme hledat další možnosti, jak ji posílit. To samozřejmě nešlo jinak, než jejím dalším zatraktivněním pro vystavovatele i návštěvníky z řad odborné veřejnosti. Nakonec se SOVAK ČR jako pořadatel rozhodl vyhlásit výběrové řízení na nového organizátora akce, v němž jednoznačně zvítězila společnost Veletrhy Brno, a.s. Součástí brněnské nabídky bylo logické propojení naší výstavy s dosud konkurenčním veletrhem ENVIBRNO. Očekáváme, že tato spolupráce, která je zatím dohodnuta na tři roky, naši výstavu dále posílí a rozšíří její mezinárodní renomé.


Jaké příčiny rozhodly, že zvítězilo právě Brno? Co si mohou vystavovatelé od přesunu výstavy VODOVODY - KANALIZACE do jihomoravské metropole slibovat?

Rozhodly zejména výhody brněnského výstaviště, zázemí a služby bezkonkurenčně největší a nejzkušenější veletržní správy v České republice a výhodná cena za pronájem. Na vystavovatele čeká moderní veletržní areál světového standardu, konkrétně špičkové pavilony B, D a přilehlé volné plochy, dále komplexní výstavářské služby zahrnující výstavbu typizovaných i individuálních expozic, možnost využití důstojných sálů a prostor pro firemní akce přímo v areálu, a to v kombinací s možností objednat si špičkové, cenově dostupné cateringové služby. Výhodou je také možnost ubytování v těsné blízkosti výstaviště za zvýhodněné ceny v hotelech Holiday Inn, Voroněž I a Voroněž II. K tomu je třeba zdůraznit, že již delší dobu je pro vystavovatele vyřešena dopravní dostupnost včetně bezproblémového příjezdu z dálnice až k výstavním plochám. Navíc první rok je parkování pro vystavovatele zajištěno zdarma v těsné blízkosti pavilonů.


Ale brněnský veletrh měl obory, na které je zaměřena vaše výstava, sám dlouhá léta zahrnut do své nomenklatury ?

Součástí dohody je, že nomenklatura obou projektů bude sjednocena, přičemž tématem výstavy VODOVODY – KANALIZACE zůstane vodohospodářství, zatímco veletrh ENVIBRNO se zaměří na ostatní složky životního prostředí – na ochranu ovzduší, půdního fondu a krajiny, na snižování úrovně hluku a odstraňování starých ekologických zátěží. Zjednodušeně si mohou vystavovatelé a návštěvníci představit, že spojení našich akcí na brněnském výstavišti zachová rozsah ENVI, ale přibudou obory výstavy VODOVODY – KANALIZACE. To je výhodné pro SOVAK ČR i BVV, a.s., ale zejména pro samotné vystavovatele. Zatímco dosud někteří zvažovali účast na dvou akcích – naší a brněnské – nyní jim toto dilema odpadá… Naopak si teď všichni mohou být stoprocentně jistí, že díky synergickému efektu spojení uvedených akcí dojde v Brně k setkání nabídky s potávkou na nejvyšší možné úrovni a že se zde také setkají všichni významní odborníci v oboru.


Mohl byste definovat hlavní výhodu, kterou spojení výstavy VODOVODY - KANALIZACE a veletrhu ENVIBRNO vystavovatelům přináší?

Vzhledem k tomu, že veletrh ENVIBRNO letos opouští komplex Stavebních veletrhů Brno, vzniká na brněnském výstavišti samostatný komplex veletrhů zaměřený na vodohospodářství a celou oblast ochrany životního prostředí. Akce proběhnou pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR, Ministerstva zemědělství ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a dalších významných institucí. Výsledkem je výjimečná událost, která nemá v ČR a v celé střední Evropě konkurenci. Mimořádné zvýšení prestiže naší výstavy a celého komplexu environmentálně zaměřených akcí je základním a velmi výrazným benefitem pro všechny vystavovatele.


Jaký doprovodný program připravujete?

Připravujeme atraktivní odborné i společenské doprovodné akce – sérii přednášek a workshopů věnovaných nové legislativě v oboru vodního hospodářství a plnění požadavků EU v nových členských státech Unie, financování rozvoje infrastruktury vodovodů a kanalizací z evropských zdrojů, sanacím vodovodních sítí atd. Účastníci výstavy se rovněž mohou zapojit do soutěží o nejlepší exponát, nejlepší expozici a do vodárenské soutěže zručnosti. SOVAK ČR navíc společně se Svazem vodního hospodářství ČR vyhlašuje soutěž o nejlepší vodohospodářskou stavbu roku 2005. Výsledky těchto soutěží budou slavnostně vyhlášeny na tradičním Společenském večeru. V neposlední řadě je třeba zmínit třídenní špičkovou evropskou konferenci zaměřené na problematiku IPPC - ENVIKONGRES. Díky dostatečně velkým kongresovým prostorám v brněnském veletržním areálu se otevírají bohaté možnosti pro pořádání přednášek, seminářů a dalších doprovodných a prezentačních aktivit i pro samotné vystavovatele.


Řekněte, prosím, na závěr, jak chcete podpořit zájem vystavovatelů a návštěvníků o účast na letošním ročníku akce?

Díky masivní reklamní a komunikační kampani jednak zviditelníme celou oblast ochrany životního prostředí, jednak posílíme veletržní účast vystavovatelů a návštěvníků s vysokou odbornou úrovní či rozhodovacími pravomocemi, včetně představitelů státní správy a místních samospráv. Prostřednictvím sítě zahraničních zástupců společnosti Veletrhy Brno se rovněž zaměříme na získání nových vystavovatelů a návštěvníků ze zahraničí, zejména ze sousedních zemí, Ruska a Běloruska. Jsem přesvědčen, že se nám naše představy podaří realizovat a letošní květnový ročník výstavy VODOVODY – KANALIZACE bude mít rekordní parametry.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů