Sobota, 20. dubna 2024

Hledají se kandidáti na Ropáka roku

Hledají se kandidáti na Ropáka roku

Děti Země Brno vyhlašují čtrnáctý ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a jedenáctý ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku. Kandidáty může do 27. března 2006 na jejich adresu či e-mail dz.brno@ecn.cz posílat kdokoliv, pokud uvede jejich jména a důvod navržení, resp. citaci výroku. Formuláře pro vyplnění jsou i na www.detizeme.cz/ropak. Ropákem za rok 2005 se stal bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina. Výsledky budou zveřejněny 28. dubna v Brně.

„Sice je předčasné již určit horké kandidáty, ale v popředí jsou podle mě kauzy jako snaha prolomit územní limity na Ústecku, výstavba průmyslové zóny u Nošovic na Ostravsku či prosazení obří spalovny odpadů u Opatovic nad Labem na Pardubicku,” domnívá se Miroslav Patrik z Dětí Země.

Kandidáta na ropáka může navrhnout kdokoliv, když uvede jeho jméno, zaměstnání a ověřitelný důvod navržení, tzn. prosazovaní nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké „antiekologické“ stavby. To vše se musí vztahovat k roku 2005. Důležité je také zaslat písemné podklady jako důkazy pro kandidaturu. Loni o ropáka „usilovalo“ 31 osob.

Kandidáta na perlu může opět navrhnout kdokoliv, když napíše jméno autora výroku, jeho zaměstnání, citaci výroku, název zdroje a datum jeho zveřejnění. Mezi kandidáty nelze zařadit zástupce sdělovacích prostředků - publicisty a novináře. Cílem ankety je upozornit na výroky, které bagatelizují ochranu životního prostředí a přírody. Loni bylo zasláno 58 výroků.

Titul Ropák 2004 získal bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu a nyní ředitel Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina mj. za propagaci státní energetické koncepce, která počítá s rozšířením těžby hnědého uhlí a se zrušením územních limitů, za podíl při snaze zvyšovat další produkci oxidu uhličitého z českého průmyslu, za podporu výstavby průmyslové zóny Dolní Lutyně na úkor ptačí oblasti atd.

Vítězem ankety Zelená perla 2004 se stal vedoucí 2. bloku Jaderné elektrárny Temelín Václav Havlíček, který v roce 2004 napsal: „Ono takzvané vyhořelé palivo tedy můžeme bezpečně ukládat do země. Po třech stech tisících letech se jeho radioaktivita sníží na přípustnou úroveň a pak se s ním může nakládat jako s dnešním popílkem, komunálním odpadem a spoustou jiných produktů moderní civilizace.“
 
Galerie ropáků za třináct ročníků
 

1992 =  Július Binder  (ředitel bratislavského podniku Vodohospodářská výstavba)

1993 =  Václav Klaus  (předseda české vlády)  a Vladimír Dlouhý  (ministr průmyslu a obchodu)

1994 =  František Benda  (ministr životního prostředí)

1995 =  František Malý  (přednosta Okresního úřadu v Berouně)

1996 =  Josef Kupec  (podnikatel brněnské firmy INVESTprojekt s. s r. o.)

1997 =  Stanislav Novotný  (generální ředitel Povodí Morava, a. s. v Brně)

1998 =  Miroslav Grégr  (ministr průmyslu a obchodu)

1999 =  Jiří Drda  (poslanec a předseda představenstva liberecké firmy Termizo, a. s.)

2000 =  Josef Běle  (náměstek ministra životního prostředí)

2001 =  Miroslav Beneš   (poslanec a místopředseda ODS)

2002 =  Pavel Švarc  (gen. ředitel a předseda představenstva Unipetrolu, a. s. a předseda představenstva Spolany, a. s.)

2003 = Jaromír Schling  (poslanec)

2004 = Martin Pecina  (náměstek ministra průmyslu a obchodu)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů