Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bobři na Všechlapech bojují s vodaři

Bobři na Všechlapech bojují s vodaři

Všechlapy - Na potoce vtékajícím do přehradní nádrže na Všechlapech našla domov bobří rodinka. Luděk Jokl a Bohumil Boček, vedoucí přírodovědného oddělení Regionálního muzea v Teplicích, ji už dva roky sledují. V minulých dnech je ve zmíněné lokalitě překvapila probírka břehového porostu, kterou tu nechalo provést Povodí Ohře, navíc bez příslušné výjimky ze zákona č. 114/92, jenž se zabývá ochranou živočichů i jejich sídel.

"Káceli jsme pod vedením vysokého napětí, a na to výjimku nepotřebujeme," tvrdí správce toku Jaroslav Adámek. Naopak Pavel Benda ze Správy Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce, která má právo výjimku ze zákona udělit, se domnívá, že je nutná i v tomto případě.

"Kdybychom to neudělali my, káceli by tam energetici sami," brání se Jaroslav Adámek. Dodává, že pokud Povodí Ohře po konzultaci s Agenturou ochrany přírody v Ústí nad Labem o výjimku požádá a obdrží ji, bude v kácení pokračovat.

"Samotné vykácení náletových dřevin chráněné bobry na životě neohrozí. Ztíží jim však podmínky k obživě a bobři začnou škodit," upozorňuje Bohumil Boček. "Začnou se podhrabávat do zahrad a napadat ovocné stromy, čímž proti sobě popudí člověka. A to je nebezpečný predátor," dodává zoolog.

EVA STIEBEROVÁ

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů