Pátek, 29. března 2024

Inspekce nařídila odvézt odpad

Inspekce nařídila odvézt odpad

Libčeves - Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) nařídila firmě Bau 24 odvézt veškerý materiál na skládku nebezpečného odpadu. Tam by měl být uložen do doby, než se definitivně rozhodne, co s odpadem dál. Včera to potvrdila i Karolína Šůlová, mluvčí ministerstva životního prostředí.

Je ale nepravděpodobné, že by firma Bau 24, jejíž jednatel se údajně pohybuje v zahraničí, své povinnosti dostála. "Odpad každopádně nemůže v Libčevsi zůstat kdovíjak dlouho. Jednak jeho povaha je taková, že na místě, jako je bývalý zemědělský areál, nemá co dělat, jednak pň oteplování bude stále více zapáchat," uvedla včera Jana Moravcová, pověřená řízením oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Náklady na deponování materiálu na skládce se odhadují v řádech statisíců korun. Ty by pak zřejmě příslušný úřad vymáhal.

V kauze odpadů v Libčevsi také přibyla dvě nová trestní oznámení. Podal je právní zástupce firmy, která bývalý zemědělský areál vlastní.

"První oznámení je kvůli dvojnásobnému založení požáru materiálu. Je na neznámého pachatele za obecné ohrožení. Druhé je za podvod přímo na firmu Bau 24, která tam odpad nechala navézt," uvedl včera Michal Pospíšil, jednatel firmy. Podle dohody tam totiž měla firma odpady sice přivézt, ale postupně se měly dále distribuovat k dalšímu zpracování a použití, nikoli být uložené jako na skládce.

ALEŠ KASSAL

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů