Pátek, 19. dubna 2024

Přírodní produkce má převahu

Přírodní produkce má převahu
Pěstitelé geneticky modifikovaných (dále GM) plodin jsou od letošního roku vázáni podmínkami, které stanovuje novela zákona o zemědělství. Ta každému, kdo se rozhodne pěstovat GM odrůdy zemědělských plodin, ukládá určitá opatření, která by měla zabezpečit jejich bezproblémovou adaptaci.
Jedním ze základních principů je monitorování a evidence ploch, na kterých se vyskytují GM plodiny. Z tohoto pohledu je nutné, aby každý pěstitel GM plodiny informoval o jejím pěstování nejen orgány státní správy, ale také okolní zemědělce. Povinnost informovat je tedy dvojí, a to i z časového hlediska.
První informaci o záměru pěstovat GM plodinu podává dotyčný pěstitel ještě před jejím zasetím (vysázením), a to zhruba 1,5 měsíce předem. Tato lhůta je specifikována navazující vyhláškou, která v současné době prochází procesem notifikace u EK jako technický předpis. U kukuřice je navrhovaná ohlašovací lhůta nejpozději k 1. březnu příslušného roku. Vzhledem k procesu notifikace vyhlášky se předpokládá pro letošní rok posun povinného data k prvnímu dubenu.
V informaci zemědělec uvede, kde konkrétně bude GM plodinu pěstovat (identifikuje pozemek pomocí čísla půdního bloku, popř. dílu půdního bloku), a dále kdy hodlá GM plodinu zasít, popřípadě zda provede obsev této plodiny stejnou plodinou, ale ne geneticky modifikovanou.

Informace i pro "sousedy"
Tyto informace poskytuje Ministerstvu zemědělství (místní zemědělské agentuře) a okolním zemědělcům, kteří od pozemku s GM plodinou hospodaří, do vzdálenosti určené pro jednotlivé plodiny v navazující vyhlášce.
Vzdálenost pro informování sousedního pěstitele je stanovena dle velikosti povinné minimální vzdálenosti a vychází z předpokladu, že GM kukuřice je pěstována na celém půdním bloku, případně dílu. Je tedy měřena od vnější hranice půdního bloku.
Druhou informaci - potvrzení vysetí (vysázení) GM plodiny podává pěstitel opět oběma výše uvedeným subjektům, a to Ministerstvu zemědělství nejpozději do 30 dnů od zahájení jejího pěstování, a okolním zemědělcům nejpozději do 15 dnů. V loňském roce zaseli čeští zemědělci poprvé osivo GM plodiny - kukuřice, pro které se mohli rozhodnout v důsledku zapsání prvních GM odrůd do Společného katalogu odrůd druhů zemědělských rostlin na konci roku 2004. Od té doby byl katalog doplněn o další odrůdy (hybridy) GM kukuřice. Pěstování GM odrůd je v rámci EU doprovázeno pravidly koexistence, které vznikly na základě potřeby odlišit produkty GM plodin od produktů konvenčních a vypěstovaných v rámci ekologického zemědělství.
V ČR byla pravidla koexistence vloni implementována do nařízení vlády č. 145/2005 Sb., o stanovení některých podmínek poskytování národních doplňkových plateb k přímým podporám pro rok 2005. Podmínky byly stanoveny pouze pro GM kukuřici. V letošním roce jsou pravidla koexistence obecně stanovena v novele zákona o zemědělství.

Konvenční a GM odrůdy
Pravidla koexistence reagují na přirozenou vlastnost rostlin rozšiřovat svůj genetický materiál v podobě pylových zrn do okolí, a tak jsou stanoveny určité minimální vzdálenosti, které pěstitel GM plodiny musí dodržet vůči jinému porostu s téže plodinou, která není geneticky modifikována.
U kukuřice je navrhována vzdálenost 70 metrů vůči porostu s konvenčními hybridy kukuřice a 200 metrů vůči porostu s ekologicky obhospodařovanou kukuřicí. Avšak tato vzdálenost je měřena od vnější hranice samotného porostu GM kukuřice, nikoliv od hranice celého pozemku v případě, že je GM kukuřice obseta nemodifikovanou plodinou.
Povinnou minimální vzdálenost je možné v případě kukuřice nahradit obsevem, pokud k půdnímu bloku, kde má být GM kukuřice pěstována, těsně přiléhá jiný porost s kukuřicí. Obsev, který nahrazuje minimální vzdálenost, je tvořen kukuřicí, která není geneticky modifikována, ale při sklizni se její produkt označí společně s GM kukuřicí jako "GMO - geneticky modifikovaný organismus".
Návrh ve vyhlášce stanoví, že jedna řada obsevu nemodifikovanou kukuřicí o minimální šíři 0,7 metru nahradí dva metry povinné minimální vzdálenosti. Pěstitel GM kukuřice může provést v rámci pozemku obsev této kukuřice i jinou plodinou, avšak v tomto případě již nedochází k redukci povinné minimální vzdálenosti.

Povinné značení na poli
Vyznačovat je nutné pouze porosty GM plodiny, která se nachází na jednom půdním bloku, příp. dílu půdního bloku s téže plodinou, ale ne geneticky modifikovanou.
Jednotlivé odrůdy od sebe nelze vizuálně odlišit, a tak je nutné pro účely odběru vzorků v případě kontroly vyznačit v terénu, která z plodin je geneticky modifikovaná.
Z pohledu zpětné dohledatelnosti původu produktu GM plodiny, vyžadované evropskou legislativou, je důležité uchovávání údajů o pěstování a dalším nakládání s GM plodinou v rámci podniku. Jedná se o údaje, které identifikují nakládání s příslušnou plodinou od nákupu osiva až po prodej či jiné užití sklizeného produktu. Uchovávání těchto údajů minimálně po dobu pěti let je posledním z povinných opatření uložených pěstiteli GM plodiny.

Nejde jen o kukuřici
Pravidla koexistence musí dodržovat každý, kdo pěstuje jakoukoliv GM plodinu. V případě jejich porušení může být sankcionován.
Opatření vyžadují ve většině případů spolupráci s okolními zemědělci, čímž by se zároveň mělo zabránit případným konfliktům při promíchání produkce jednotlivých pěstebních systémů jako možný důsledek postupné adaptace GM plodin v ČR. Prozatím lze na českých polích pěstovat jen GM kukuřici, a proto jsou pravidla důležitá zejména pro pěstitele kukuřice.
Pro další období však lze předpokládat doplnění konkrétních opatření k dalším plodinám, jejichž GM odrůdy budou povoleny v rámci EU. Pěstitelé GM plodin také nesmí zapomenout na povinnosti stanovené zákonem č. 78/2004 Sb. o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty - především na označení sklizeného produktu GM plodiny jako GMO a ohlášení místa pěstování Ministerstvu životního prostředí nejpozději do 60 dnů po zasetí (vysázení) GM plodiny.

Autorka pracuje v odboru rostlinných komodit Ministerstva zemědělství ČR

Povinnosti stanovené pro pěstitele "GM" plodin

u Informační povinnost před (1,5 měsíce) a po zahájení pěstování geneticky modifikované (GM) plodiny Ministerstvu zemědělství i okolním zemědělcům
Dodržení stanovené minimální vzdálenosti pěstování GM plodiny vůči jinému porostu téže plodiny, která není geneticky modifikována; popřípadě nahrazení minimální vzdálenosti obsevem
Vyznačení místa pěstování GM plodiny
Uchovávání údajů o pěstování a dalším nakládání s GM plodinou
Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů