Pátek, 19. dubna 2024

Americká sázka na peníze

Americká sázka na peníze
Alternativní technologie, které omezí spotřebu ropy v dopravě, už existují. Jejich rozšíření chtějí Spojené státy podpořit finančními pobídkami pro firmy i obyvatele, říká Kevin Rosner, poradce Severoatlantické aliance pro energetiku.

Americký Kongres pracuje na zákonu, který má snížit denní spotřebu ropy do roku 2030 o deset milionů barelů. Jak toho chce dosáhnout?

Podporou rozvoje alternativních technologií a alternativních paliv v dopravě. Dnes se dvě třetiny spotřebované ropy přemění na benzin nebo motorovou naftu. Jestli se tedy někde dá ropa uspořit, je to v dopravě. Je však třeba vybudovat infrastrukturu na výrobu a distribuci metanolu, etanolu nebo biopaliv.

Čím hodlá Kongres rozšíření alternativních paliv podpořit?

Požaduje po automobilkách, aby vyráběly více úsporných aut. Do roku 2012 by mělo mít deset procent aut prodaných ve Spojených státech hybridní motory nebo motory, které budou moci jezdit na více druhů paliv, nejen na benzin nebo naftu. O čtyři roky později by tento podíl měl vzrůst na polovinu všech vozů uvedených na trh. Už dnes jezdí v Americe po silnicích pět milionů takových aut, ale lidé často nevědí, že mají auto, do něhož mohou lít i něco jiného než benzin.

Zvýhodní zákon nějak výrobu a koupi úsporného vozu?

Ano. Připravuje se systém finančních pobídek. Firmy by měly mít možnost odpočtu z daní či dosáhnout na úvěrové záruky. Podobně by to mělo fungovat i u kupujících. Když si koupíte auto s flexibilním motorem, můžete si část z ceny odečíst z daní. Lidé při příštím nákupu auta budou více přemýšlet, co si koupí.

Nebylo by lepší přesvědčit Američany, aby jezdili auty méně?

To nemá smysl. Amerika je velká země, Američané jsou velcí lidé a mají rádi velká auta. To se změnit nedá. Ale lze je přesvědčit, aby si kupovali auta s úspornějšími motory nebo s motory na alternativní paliva.

Čím? Pouze daňovými úlevami?

Důležitou roli hraje i osvěta. Je třeba Američany přimět, aby více přemýšleli třeba o dopadech používání aut na životní prostředí. Nejúčinnější je přesto finanční motivace. Ta přiměje lidi kupovat si jiná auta, která v dlouhodobějším horizontu budou mít kýžené pozitivní dopady.

Američané na finanční pobídky slyší. Když budou stát u pumpy a budou si moci vybrat, jestli natankovat dražší benzin nebo levnější palivo, které bude šetrnější k životnímu prostředí, vsadí na alternativní palivo. Důležité ale je mít k tomu potřebnou infrastrukturu.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů