Pátek, 19. dubna 2024

Letošní zima zanechala velké škody na lesních porostech

Letošní zima zanechala velké škody na lesních porostech
Letošní sněhová kalamita způsobila v Jihočeském kraji škody na lesních porostech, které by se podle současných odhadů měly přiblížit až hranici 200 miliónů korun. Jen na Třeboňsku popadalo pod tíhou sněhu nejvíce stromů za posledních sto let.

„Práce na odstraňování jsou již v plném proudu, takže se také upřesňuje rozsah škod. Pouze odhady ztrát na prodeji dřeva už nyní dosahují 150 miliónů korun, přičemž další prostředky bude nutné vynaložit na nové zalesnění,“ řekl ředitel krajského inspektorátu Lesů České republiky v Českých Budějovicích Karel Trůbl. Ve státních lesích na jihu Čech podle něho padlo v důsledku kalamity zhruba 930 tisíc krychlových metrů dřeva, z toho 450 tisíc na Třeboňsku. „Bohužel se obávám, že ani tato čísla nebudou konečná,“ poznamenal Trůbl. Objem polomů v rámci jihočeského inspektorátu Lesů ČR představuje přibližně roční plánovanou těžbu dřeva, v případě Lesní správy Třeboň téměř pětiletou. Jak už dříve uvedl její šéf Jaroslav Slanec, je situace nejhorší v okolí Halámek a u Chlumeckých rybníků. Škody jsou zejména na mladých porostech. Polomy sice nejsou územně rozsáhlé, ale lokálně je jich velmi mnoho.

Důsledky kalamity, která těžce postihla především jižní polovinu regionu, musejí nyní řešit města, obce i soukromí vlastníci. Nejvíce postiženy jsou okresy Jindřichův Hradec, České Budějovice, Český Krumlov a Prachatice. Úřady už také vyzvaly majitele lesů, aby urychleně popadané stromy zpracovali. Těm, kdo nechají polámané dřevo ležet, hrozí pokuta až do výše sto tisíc korun.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů