Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ZLÍN - Další spoluprací s organizací EKO-KOM, která se podílí na vytvoření funkčního a efektivního systému sběru, svozu, třídění a zpracování využitelných složek komunálního odpadu doporučila Rada Zlínského kraje na svém posledním jednání schválit krajskému zastupitelstvu.
V letošním roce  by se spolupráce měla zaměřit především na zahuštění a doplnění sběrné sítě pro jednotlivé tříděné komodity a jejich rozšíření o další. Rovněž by se postupně měl zavést tříděný sběr v místech, kde ještě neprobíhá. Podstatnou část projektu tvoří také informační kampaň pro zvýšení propagace třídění a informovanosti obyvatelstva. Firma EKO-KOM současně zpracuje analýzu zařízení následného nakládaní a využitelností vytříděných komodit.
Zlínský kraj má zpracován a schválen plán odpadového hospodářství, jehož součásti jsou mimo jiné i zásady nakládání s komunálními odpady  a pravidla pro vytváření jednotné sítě pro nakládáními s nimi.

Nasavrky - Pracovníci zdejší Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Železné hory včera prováděli pravidelný měsíční odběr sněhových srážek a povrchových vod z povodí potoku Polomka. Tyto práce jsou součástí monitorovacího systému Geomon, který je koordinován Českou geologickou službou. "Jde o celosvětovou akci, která sleduje stav a vývoj přírodního prostředí na základě terénního sledování malých povodí. Jde především o množství a kvalitu srážek a sledování povrchového odtoku," řekl vedoucí Správy CHKO Železné hory František Bárta.

Premiéři Estonska, Litvy a Lotyšska se shodli na společném prohlášení k podpoře výstavby nové jaderné elektrárny v Litvě, která by nahradila elektrárnu Ignalina. Jeden ze dvou reaktorů byl odstaven na konci roku 2004, druhý by měl dosloužit v roce 2009. Všechny tři pobaltské státy podporují silnou evropskou společnou energetickou politiku, zároveň jsou přesvědčeny, že při rozvoji integrovaného energetického systému EU má mít každý z členských států právo rozhodnout, jaký druh energie chce využívat.

Evropská komise rázně popřela dohady, že by platné i budoucí evropské předpisy usnadňovaly dovoz odpadů z Německa do ČR. Podle ní jde spíše o střet mezi zájmy českého státu, který si dovoz odpadu nepřeje, a dalších, i veřejnoprávních subjektů na české a německé straně, které na něm mají zájem. "Jsme svědky sdílených zájmů některých subjektů v České republice a v Německu, které vycházejí z nevyužité kapacity českých spaloven odpadů a naopak jejich nedostatečné kapacity v Německu. Dalším podnětem je zřejmě rozdíl v ceně vyvážení odpadů na skládky a jejich spalováním v České republice," řekla mluvčí EK Barbara Helfferichová.

Finanční podporu z Evropské unie na nákup strojů, budování a rekonstrukci cest, cyklostezek či jiných rekreačních aktivit, mohou získat vlastníci, nebo nájemci lesů v rámci operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství.
"Podání žádosti není jednoduché a vyžaduje nejen přesné znění, ale také dokonalý projekt a řadu dalších administrativních náležitostí, se kterými žadatelé nemají mnoho zkušeností. Stačí pak malá chyba a žádost je neplatná," řekl ředitel společnosti Lesy města Písku Jiří Procházka.
Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v České republice a ministerstvo zemědělství ve spolupráci se státním zemědělským intervenčním fondem proto pořádá v úterý 7. března v Kulturním domě v Písku jednodenní odborný seminář k tomuto tématu. Organizátorem je Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR v Pelhřimově. Takové přednášky se v republice uskuteční jen dvě. Po Písku to bude ještě v Olomouci.

Vazeni kolegove,
obracime se na vas s zadosti o nominovani kandidatu na Cenu Josefa Vavrouska za prosazovani udrzitelneho rozvoje a ochranu zivotniho prostredi.
Zaslete nam prosim vase nominace do 20.4. na cjv@ecn.cz na prilozenem formulari nebo prostrednictvim elektronickeho formulare na www.nadacepartnertvi.cz
Vyhlaseni vysledku probehne 26.6. v Praze.
Dekuji a za Nadaci Partnerstvi a Nadaci Charty 77 se tesim na vase nominace.
Tomáš Růžička

MLADÁ BOLESLAV: Na nelegálně založenou skládku komunálního odpadu narazil na Mladoboleslavsku zaměstnanec firmy Vojenské lesy. V katastru obce Luštěnice, část Sluneční na oploceném pozemku uvedené firmy objevil dvaatřicet balíků reklamních letáků s německým textem, obalů od potravin, gumy a dalšího materiálu.
Celkem se jedná o více než třicet kubíků odpadu o hmotnosti téměř deset tun. Jednotlivé balíky mají objem asi jeden metr krychlový, jsou přepásány drátem a váží kolem 300 kg. Odpad na toto místo složila zatím nezjištěná osoba v době od prosince loňského roku do současnosti. Případ šetří policisté z Dobrovice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů