Úterý, 23. dubna 2024

Jak Indiáni porazili žloutenku

Jak Indiáni porazili žloutenku
Jako téměř pohádkový příběh se šťastným koncem vypadá úsilí zachránit v amazonské džungli na území Peru dva indiánské kmeny, Candoshi a Shapra.
Pracovníci Dětského fondu OSN (UNICEF) o víkendu oznámili, že se díky očkování proti hepatitidě typu B podařilo zabránit zániku těchto dvou indiánských kmenů. "Po dvou letech od začátku programu očkování novorozenců lze říci, že nebezpečí vyhynutí těchto etnických skupin nehrozí," uvedla peruánská kancelář UNICEF.
Indiáni Candoshi a Shapra žijí v amazonské džungli v severovýchodním koutě Peru. Odhaduje se, že jich nyní žijí asi tři tisíce, oba kmeny mluví podobnými jazyky.
Obě skupiny odmítaly až donedávna kontakt s okolím. Poprvé čelily před dvanácti lety nátlaku zvenčí, když na jejich území chtěla kalifornská firma Occidental oil těžit ropu. Ochránci životního prostředí v USA i v Peru tehdy spustili kampaň na jejich obranu.
Následkem příchodu cizinců ale nebyly jen zkušební ropné vrty. V roce 1996 mělo zavlečený virus nemoci 74 procent příslušníků obou kmenů. A začali vymírat.
Vysoce nakažlivá hepatitida B, neboli žloutenka B, způsobuje cirhózu nebo rakovinu jater a zabije ročně ve světě asi dva milióny lidí. Dalších padesát miliónů se nakazí.
Na záchranu obou kmenů spojila úsilí peruánská vláda s UNICEF a celý projekt zaštítila manželka prezidenta Eliane Karpová. Experti nejprve museli Indiány přesvědčit, že jsou ohroženi a že pokud nebudou jejich novorozenci do 24 hodin od porodu očkováni, hrozí jejich lidu zánik. Při tomto způsobu ochrany totiž nehrozí přenos viru na dítě. "Vycvičili jsme jednoho z nich, který byl naším hlavním nástrojem," popisuje způsob očkování Andres Franco, šéf peruánské kanceláře UNICEF.
Mezinárodní agentura dodala sedm ledniček napájených solárními bateriemi pro skladování očkovací látky, devět motorových člunů a vytvořila síť "informátorů". Ti vedli osvětovou kampaň a jakmile se objevila těhotná žena, okamžitě byla registrována. Pomohl i fakt, že způsob očkování a vysvětlovací kampaň proběhly v souladu s léčitelskými tradicemi obou kmenů.
Klíčový pro úspěch celé akce byl loňský dar 11,7 miliónu dolarů od finské vlády, z něhož bylo možné zaplatit dramatické zlepšení hygienických podmínek dětí obou kmenů. Za dva roky kampaně tak bylo očkováno 82 procent nově narozených Candoshů a Shaprů.
A kde je ten pohádkový konec? Úbytek Candosů a Shaprů se zastavil. O konečném přežití obou kmenů se ale bude moci podle expertů hovořit až za patnáct dvacet let, po něž se bude muset i nadále očkovat. Teprve pak vyroste nová, zdravá generace.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů