Středa, 24. dubna 2024

Nelegální skládky zahraničního odpadu hrozí i Valašsku

Nelegální skládky zahraničního odpadu hrozí i Valašsku
Usoudili to pracovníci vsetínské radnice, kteří vyzvali veřejnost, aby si všímala pohybu podezřelých nákladních vozidel v okolí bydliště. Jak vysvětluje mluvčí úřadu Eva Stejskalová, odbor životního prostředí získal informace o nových cestách pašeráků odpadků.

"Na naše území putují odpady také přes Polsko a jsou směřovány i do Rakouska. Při takovýchto transportech se nedá vyloučit uložení odpadu v kterékoli části našeho území. Proto se obracíme na občany, aby případné skládání odpadu okamžitě hlásili starostovi obce nebo města, případně na odbor životního prostředí vsetínské radnice," požádala Stejskalová.

Česko se dovozu odpadků bude účinněji bránit

Vláda proto po ministru životního prostředí Liboru Ambrozkovi chce, aby postup úřadů, které by tomu mohly zabránit, zkoordinoval. Kabinet ministru Ambrozkovi uložil, aby z inspektorů životního prostředí, policistů a celníků vytvořil pracovní komisi, která si na problém posvítí. Ministr životního prostředí popsal, co si od skupiny slibuje: "Bude přijímat okamžitá opatření v oblasti přeshraniční přepravy odpadů."

Ruku v ruce s tímto vládním rozhodnutím postupují celníci a cizinecká policie. Aby zabránili přívalu dalšího nelegálního odpadu do země, spustili nepřetržitou kontrolu našich hranic. O které hraniční přechody jde, řekl mluvčí celní správy Jiří Barták: "Těch přechodů je 23, jsou prakticky na všech hranicích se všemi státy."

Aby hlavní tíha neležela jenom na celnících, chce podle ministra životního prostředí kabinet prostřednictvím novely o odpadech zvýšit pravomoci policie. "Tak, aby byla orgánem, který je také oprávněn kontroly vykonávat." Změnil by se tak současný stav, kdy možnost zastavit a kontrolovat odpady ve vozech u hranic mají pouze celníci.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů