Sobota, 20. dubna 2024

Investice ROS v Mostě je prý ohrožena, MŽP chce posouzení EIA

Investice ROS v Mostě je prý ohrožena, MŽP chce posouzení EIA
Investice německého producenta plastových komponentů do automobilů ROS, který chce vybudovat výrobní halu v Mostě, je ohrožena. Firma chtěla zahájit stavbu v zóně Pod Lajsníkem už tento měsíc, narazila však na rozhodnutí ministerstva životního prostředí (MŽP) o nutnosti posoudit záměr z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA). Vyžádá si to výrazný posun termínu zahájení stavby, investor by se mohl stáhnout, řekl prokurista firmy ROS CZECH Aleš Janoušek.

"Pokud se nám nepodaří, aby příslušný odbor ministerstva svůj postoj přehodnotil, bude to velmi nepříjemné. Náš záměr je úzce propojen se společností Grammer, která by v Mostě od nás odebírala většinu produkce," uvedl Janoušek.

K záměru společnosti ROS se vyjádřily Ústecký kraj, mostecký magistrát, ústecká krajská hygienická stanice a Česká inspekce životního prostředí. Žádná z těchto institucí posouzení vlivu na životní prostředí nepožadovala. Inspekce pouze podmiňovala souhlas s výstavbou závodu provedením průzkumu lokality, jenž by měl potvrdit, či vyloučit výskyt chráněných druhů živočichů, zejména ptáků.

"V zóně už vzniká velkokapacitní sklad piva, firma EIA nepotřebovala. Zdá se nám, že ministerstvo v tomto případě hází našemu městu klacek pod nohy. Neřeknu, kdyby rozhodlo na základě požadavků účastníků řízení, tak to ale není," uvedla náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková.

Připomněla, že Mostecko je regionem s dlouhodobě nejvyšší mírou nezaměstnanosti v zemi přes 21 procent. Práci marně hledá bezmála 14.000 mužů a žen v produktivním věku.

Mluvčí MŽP Karolína Šůlová však kritiku odmítá. "Je to standardní postup. Jedná se o záměr, který může znamenat riziko, například práce s plastickými hmotami, zápach, zatížení ovzduší. Proto je třeba provést důkladné posouzení vlivu na životní prostředí. Ministerstvo chce mít jistotu, že budou navržena taková technická opatření, jež rizika eliminují," řekla.

Mostečtí zastupitelé schválili firmě ROS odprodej 2,6 hektaru ploch, za něž zaplatí 10,4 milionu korun. Společnost už zahájila ve spolupráci s mosteckým úřadem práce nábor lidí na pozici středního managementu. Pracovníky, kteří budou obsluhovat linku, si firma vybere ve druhém čtvrtletí letošního roku. Výhodou je, že budoucím dělníkům stačí základní vzdělání, i když firma upřednostní vyučené zájemce.

Většinu produkce společnosti ROS bude odebírat německý výrobce vnitřního vybavení do automobilů Grammer, který v Mostě zahájil výrobu před deseti lety. Záměrem Grammeru je přilákat do blízkosti svého závodu v mostecké čtvrti Velebudice co nejvíce subdodavatelů.

Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů