Pátek, 19. dubna 2024

Bouzovsko získalo environmentální volnočasové centrum

Bouzovsko získalo environmentální volnočasové centrum
Bouzovsko získalo environmentální volnočasové centrum aktivit, profesní školení a podporu občanskému sektoru skrze prostředky programu EU směřované občanskému sdružení PermaLot

Na posledním zasedání zastupitelstva Olomouckého kraje se rozhodlo, že Kraj bude financovat 24 různých projektů v rámci programu SROP, opatření 3.2 Podpora sociální integrace v Olomouckém kraji. Jedním z projektů, které tuto podporu získaly na 2,5 roku je Vytvoření environmentálně vzdělávacího centra Pod klenbami pro volnočasové aktivity a profesní školení Moderní hliněné omítání

“Je to skvělá zpráva: nejenom, že to pomůže vytvořit 2,5 pracovních místa na venkově, ale také budeme moci vytvořitkvalitní volnočasové nabídky pro mladé lidi, kteří odpoledne a po večerech často nemají kam jít", říká Radka Vaculova, jednatelka PermaLotu a učitelka odpoledních hodin angličtiny na škole v Bouzově. Centrum bude schopné nabídnout řadu příležitostí pro drobnou řemeslnou výrobu jako keramika, práce s kůží a se dřevem a také kurzy výpočetní techniky a jazyků pro místní občany.

Profesní školení Moderní hliněné omítání se váže na náš projekt vytvoření “Přírodního domu” v Podolí u Bouzova, který bude ukázkou moderních přírodních stavitelských technik a alternativní energie pro domácí využití. Školení bude probíhat ve spolupráci s regionálními partnery, kterými jsou P-Centrum Olomouc a SPŠ Olomouc. Hlavním lektorem bude bývalý český občan, který nyní v Rakousku vlastní úspěšnou společnost zabývající se hliněnými omítkami. (více informací na www.lehm.at <http://www.lehm.at>)

Moderní hliněná omítka je v západní Evropě rychle se šířící trend. Díky předpřipravených směsí, pigmentů a moderním míchacím a nástřikovým strojům lze vytvořit půvabné, barevné a zdravé interiéry. Součástí školení budou lekce základních jazykových dovedností a práce s IT, aby si účastníci byli schopni založit svou vlastní živnost a případně i získat práci v zahraničí.

"Je to poprvé, kdy získáváme podstatné a dlouhodobné prostředky. Chápeme je jako ohodnocení naší práce za poslední 4 roky. Zároveň podporují naše snahy v oblasti veřejného vzdělávání a vytváření příkladů místní udržitelnosti na venkově,” říká Max Vittrup Jensen, předseda PermaLotu a přírodní stavitel. ”Žijeme v malé vesnici s vysokou mírou nezaměstnanosti, každé pracovní místo je zde vzácné. Hodláme vytvořit několik dalších míst. Podle našeho poslání se snažíme přispět k obnovení místní udržitelnosti tím, že zprostředkováváme alternativní ekonomické příležitosti a zároveň budujeme příklad udržitelného života, přírodního stavění, alternativní energie a odpadového hospodářství.”

Jedna důležitá otázka týkající se předfinancování však stále zůstává nevyřešená. PermaLot stále čeká na zhruba 250.000 Kč, které předfinancoval v rámci projektů z Olomouckého kraje, Ministerstva zemědělství a Agentury Mládež. (A to vše navíc ke spolufinancování ve výši 600.000 Kč v rámci programu EU Mládež.) Je smutnou realitou, že většina institucí neplatí včas kvůli byrokratickým zpožděním. V případě Ministerstva zemědělství se jedná o zpoždění 7 měsíců. Takto se skoro nemožné získat externí financování a v nejhorším případě to znamená, že řada dobře zamýšlených projektů nikdy nebude provedena či se nezdaří, protože je třeba zaměstnancům a věřitelům platit včas. Na konci února tedy PermaLot dočasně nebude mít přístup k energii a telefonnímu spojení právě kvůlit výše uvedeným zpožděním. A to pomíjíme skutečnost, že je třeba platit i další faktury.

PermaLot není v tomto dilema jediným. Po celé ČR najdete řadu odhodlaných organizací, které se podivují nad předpokladem úředníků, že neziskový sektor bude předfinancovávat grantové projekty s dobou trvání i 3 roky, když banky na takové projekty nechtějí půjčovat peníze. Zdá se, že základním problémem je, že vedoucí pracovníci ministerstev mají pramálo pochopení pro to, co to znamená pracovat v občanském sektoru.

"Bylo by velmi zajímavé se podívat na to, kolik z úředníků by ve své práci zůstalo, kdyby museli předfinancovávat své mzdy, které by nedostali proplacené včas, kdyby ztratili základní pohodlí a žili pod hranicí oficiální minimální životní úrovně,” dodává kontroverzní Dán Max Vittrup Jensen. “Doufáme, že se přinejmenším na příští konferenci UNO během víkendu setkáme s novým přístupem ze strany úředníků."

Pro další informace:
Max Vittrup Jensen, předseda (anglicky/německy):
737 578 314 / 585 15 20 10  - max@PermaLot.org
Radka Vaculová, jednatelka
737 410 259 / 585 15 20 10  - radka@PermaLot.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů