Pátek, 29. března 2024

Nejen o zelenině a biovaření

Nejen o zelenině a biovaření

Zkušený, pětihvězdičkový profesionál Martin Jiskra a pohledná Hana Zemanová jsou zamilovaní. Ne do sebe, protože se neznají. Milují kvalitní jídlo a umí ho také připravit.

Shodou okolností se na knižním trhu objevily v krátkém rozmezí dvě zajímavé kuchařky. Tu s titulem Nejen zelenina napsal zkušený profesionál, šéfkuchař pěti-hvězdičkového pražského hotelu Corinthia Towers Martin Jiskra a fotografiemi ji vyzdobil kmenový autor této rubriky Jaroslav Jiřička. Při výběru doporučených vín s nimi spolupracoval sommeliér Dušan Piederman. Druhou, s titulem Biokuchařka napsala mladá propagátorka zdravé výživy Hana Zemanová, která donedávna provozovala oblíbenou biorestauraci v pražské Truhlářské ulici (viz IN č. 7 /2005). Oba jsou svým způsobem vizionáři. Snaží se přesvědčit čtenáře i jedlíky, že česká kuchyně nemusí být jenom klasické umaštěné vepřo-knedlo-zelo.

Zelenina a vše okolo
Martina Jiskru při mezinárodních setkáních mrzela právě falešná představa o naší kalorické a nepříliš nápadité kuchyni. Dal si proto práci a z domácích surovin připravil 53 receptů, které obsahují jarní, letní, podzimní a zimní zeleninu. S pomocí sommeliéra Dušana Piedermana ke každému jídlu také doporučují víno z u nás běžných odrůd révy vinné.
"Pokusil jsem se dokázat, že v české kuchyni umíme připravit lákavá a zdravá jídla z naší tradiční zeleniny a ovoce, ochucené domácími bylinkami," vysvětluje vznik kuchařky Martin Jiskra. Důležité je, že všechny použité suroviny jsou u nás běžně k dostání. Při jejich nákupu je však třeba dbát na výběr té nejlepší kvality.

I bio může být dobré
Představy o to, že biopotraviny jsou jenom nechutné drcené zrní, dokáže Hana Zemanová vyvracet se znalostí věci i obdivuhodným nasazením. Také ve své knižní prvotině věnuje objasnění termínu dost prostoru, a tak se dozvíte, co to je junk food, co znamená značka Fair Trade i co byste měli vědět, než začnete s biovařením. Součástí kuchařky jsou i krátké charakteristiky s adresami jedenácti osvědčených českých a moravských biofarmářů, kteří produkují nejenom biozeleninu, ale také biomaso a nápoje včetně vína.
Recepty jsou rozděleny do sedmi kapitol. Obsahují návody na polévky, saláty, sezónní zeleninu a mořské řasy, rychlá jednoduchá bezmasá jídla, přípravu biomas, zapomínané přílohy, chleba a kašičky a sladká jídla a dezerty. Každý recept je doplněn tipem, jak dané jídlo vylepšit, a informací o jednotlivých použitých surovinách.

AUTOR: Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz


Vařte s námi


Žitné halušky se zelím a falešným špekem
5 - 6 porcí
Špek
* 1 větší celer * 1 balíček uzeného tempehu (uzený sojový sýr) * sezamový olej
Halušky
* 1/2 kg celozrnné žitné mouky * 1 vejce * 70 g jemné hrašky (bezlepková směs) * sůl
* tradiční dušené zelí * máslo
Nakrájejte celer a tempeh na kostičky, osolte a společně smažte ve větším množství oleje, až celer změkne a vypadá jako kousky opečené slaniny. Smíchejte suroviny na halušky, vodu do mouky přilévejte postupně, aby vzniklo velmi husté těsto. Do vroucí vody protlačujte těsto přes lis na halušky a vařte je tak dlouho, až vyplavou. Vylovte je cedníkem a propláchněte studenou vodou. Před podáváním je orestujte na přepuštěném másle nebo na sezamovém oleji. Dejte na ně dušené zelí a přelijte je horkým "špekem".


Vařte s námi

Křehká nádivka ze žluté dýně, pečené jehněčí kotletky, máslové kaštany a omáčka z teplých brusinek
4 porce
350 g oloupané žluté dýně * 8 housek * bazalka a kudrnka * 4 vejce * 200 ml mléka * 180 g másla * strouhanka * sůl * 500 g jehněčích kotlet * olivový olej * čerstvý rozmarýn, bazalka, * šalvěj, koriandr * 16 - 20 jedlých kaštanů * 50 g čerstvých brusinek * 100 g brusinkového kompotu * 150 ml červeného vína
Oloupanou a vydlabanou dýni nakrájíme na malé kostičky, bazalku s kudrnkou nasekáme nadrobno. Housky nakrájíme na malé kousky. Z bílků vyšleháme sníh a mléko rozšleháme se žloutky a pokropíme tím pečivo. Lehce osolíme, přidáme nasekané bylinky, kousek másla, kostičky dýně a opatrně vmícháme sníh. Hmotu dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě půl hodiny při 130° C přikryté a potom při stejné teplotě 10 minut odkryté.
V olivovém oleji smícháme jemně nasekané bylinky a potřeme tím jehněčí kotlety. Kosti necháme čisté. Kotlety krátce orestujeme po obou stranách a pak je dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Kaštany nařízneme do křížku, aby šly po upečení dobře oloupat. Pečeme je nasucho při teplotě 10 - 15 minut. Potom je oloupeme a odstraníme z nich tmavou chlupatou slupku. Potom je osolíme a marinujeme v rozpuštěném másle. Do výpečku z masa přidáme brusinky, brusinkový kompot a červené víno a vše prohřejeme.


Knižní tipy

Martin Jiskra: Nejenom zelenina
Euromedia Group - Knižní klub, cena: 279 Kč

Hana Zemanová: Biokuchařka
Grada, kód knihy: 00037, cena 399 Kč

Tuto knihu lze objednat na adrese: Economia, VTÚ
Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, na e-mailu: dagmar.suchmova@economia.cz, nebo na knihy.ihned.cz. Členové ECONOMIA Benefitklubu, kteří uvedou číslo klubové karty a kód knihy, obdrží slevu 30 % z ceny.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů