Čtvrtek, 28. března 2024

Firma, která uložila německý odpad v Libčevsi, je v konkurzu

Firma, která uložila německý odpad v Libčevsi, je v konkurzu
Praha - Firma Bau-24, která v Libčevsi na Lounsku nelegálně uložila odpad z Německa, je v konkurzu. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách ministerstva spravedlnosti. O firmu se intenzivně zajímají české úřady - Inspekce životního prostředí s ní zahájila správní řízení, ve kterém může dostat pokutu až deset milionů korun.

Návrh na konkurz Bau-24, která sídlí v Praze 7 - Holešovicích, podali dva věřitelé, vyhlášen byl v pondělí. Správcem konkurzní podstaty byl ustaven Zbyněk Zapotil z Prahy.

Jednatelem Bau-24 je René Grünwald z Brna. Podle některých informací je podezřelý i z dalšího případu dovozu německého odpadu. Jeho společnost Benefon Praha si pronajala halu v pražských Lahovičkách, kde byl nelegálně uložený odpad z Německa rovněž nalezen.

Bau-24 si zatím zřejmě nepřevzala úřední dopis, kterým ji české úřady ukládají do týdne odpady z Libčevsi odklidit. Pravidla správního řízení uvádějí, že deset dní po odeslání dopisu, což bylo 1. března, se má za to, že adresát zásilku převzal. Pak začne plynout týdenní lhůta pro odklizení odpadu.

Sklad s odpadem z Německa, mimo jiné i textilie a autokoberce, byl objeven v areálu bývalého kravína v Libčevsi počátkem ledna. Nelegální skládka několikrát hořela. Podle názoru místních byla úmyslně zapálena. Jelikož rozbory prokázaly, že se jedná o nebezpečný odpad, mohou náklady na likvidaci skládky dosáhnout až pěti milionů korun. Pomoc už přislíbil stát.

Ministerstvo životního prostředí nechce, aby byl odpad zlikvidován v českých spalovnách, protože by tak vznikl precedens. Už dříve ale nevyloučilo možnost odklizení českou firmou do meziskladu. Náklady mají nést ti, kteří odpad nelegálně dovezli, tedy německá firma či její spolupracovníci na české straně. Odvoz odpadu se ale podle některých informací začíná komplikovat, protože Němci údajně požadují konkrétní důkazy o tom, že odpad pochází právě od nich.

O německém odpadu, kterého podle odhadu do Česka navezli Němci na 15.000 tun, bude ve čtvrtek v Bruselu hovořit ministr Libor Ambrozek se svým spolkovým kolegou.

www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů