Úterý, 23. dubna 2024

Celníci zadrželi na Chebsku další kamion s nelegálním odpadem

Celníci zadrželi na Chebsku další kamion s nelegálním odpadem

Cheb -- Celníci zadrželi dnes ráno u přechodu Pomezí nad Ohří na Chebsku kamion, který vezl odpad do Čech. Od počátku března, kdy celníci drží u hranic nepřetržité hlídky a kontrolují kamiony, jde již o  šestý případ, kdy do Čech směřoval z Německa odpad bez patřičných povolení, informovala dnes ČTK mluvčí plzeňského celního ředitelství Jitka Blahutová.

"Dnes zadržený kamion převážel zřejmě komunální odpad, plasty, papír a podobně. Řidič tvrdil, že si jen zkracuje cestu a jeho cílem je Německo. Ale podle dokladů měl převážet potraviny," popsala Blahutová.

Zkracováním cesty vysvětlují řidiči vozů s odpadem cestu přes Česko často. Mnohdy ale nemají povolení k tranzitu. V úterý tak celníci zastavili v  Pomezí kamion se stavební sutí a u Rozvadova na Tachovsku kamion převážející staré hadry a boty. Už minulý týden celníci v západních Čechách zadrželi a vrátili zpět kamiony s kožedělným odpadem, azbestem či papírem.

Hlídky celníků u hraničních přechodů začaly 1. března jako reakce na nálezy načerno dovezeného odpadu z Německa do Čech. Podle Blahutové hlídky budou kamiony kontrolovat nadále. Navíc by jim v tom měl pomoci mobilní rentgen. Pomohl by odhalit odpad, i kdyby byl schován mezi zbožím.

Pavel Peňás

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů