Sobota, 20. dubna 2024

Rekonstrukce liberecké čistírny odpadních vod potrvá dva roky

Rekonstrukce liberecké čistírny odpadních vod potrvá dva roky
LIBEREC - Více než dva roky potrvá rekonstrukce čistírny odpadních vod v Liberci, kterou v rámci projektu Lužická Nisa spolufinancovaného z evropských fondů připravuje Severočeská vodárenská společnost (SVS). Práce by měly začít už letos na jaře a dokončení je naplánováno na září 2008. Investici za 7,4 milionu eur (213 milionů korun) by mělo realizovat sdružení stavebních společností Syner a ŽS Brno, sdělila mluvčí ŽS Brno Magdalena Boukhemisová.

Mluvčí SVS Dagmar Haltmarová vítěze potvrdit nechtěla. "Smlouva s dodavatelem zatím nebyla podepsána, ve veřejné soutěži ještě běží lhůta pro odvolání," vysvětlila. Rekonstrukce čistírny není ale jedinou akcí v rámci miliardového projektu Lužická Nisa. Kompletní modernizace za 390 milionů korun čeká také úpravu vody na přehradě Souš u Desné na Jablonecku, která slouží jako zdroj pitné vody pro zhruba 100.000 obyvatel Jablonecka a Liberecka. Třicet let stará úpravna svou technologií nevyhovuje evropským normám, a proto musí být do roku 2010 modernizována.

Podobné důvody vedly SVS i k modernizaci liberecké čistírny, přestože byla do provozu uvedena teprve před 12 lety. Výstavba čistírny podle projektu z konce 80. let stála téměř 480 milionů korun. Zařízení s kapacitou na 122.000 ekvivalentních obyvatel patřilo ve své době k největším v zemi, dnes je ale zastaralé. Navíc byla čistírna původně postavena jen pro potřeby Liberce a blízkého okolí, v minulých letech se na ni ale napojil i sousední Jablonec. V rámci rekonstrukce by se kapacita čistírny měla zvýšit o zhruba 60 procent na 190.000 obyvatel. "V areálu přibude například nová čerpací stanice, technologie bude vyměněna nebo doplněna," řekla Boukhemisová.

SVS, která je investorem náročného projektu, je největší vodárenskou společností v Čechách. Její region pokrývá 12 procent území republiky a akcionáři je 455 měst a obcí. Rekonstrukce liberecké čistírny není jediným projektem, který musí SVS kvůli přísným normám Evropské unie realizovat. Podle generálního ředitele Miroslava Harciníka bude muset firma do roku 2010 do modernizace a výstavby nových zařízení na severu Čech investovat téměř devět miliard Kč. Podstatnou část prostředků chce ale získat z evropských fondů.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů