Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Tisková konference ministra životního prostředí Libora Ambrozka k aktuálním krokům ve věci dovozu odpadů do České republiky se uskuteční v pondělí 13.3. v 11:00 v budově Ministerstva životního prostředí (Vršovická 65, Praha 10, místnost 900 – v přízemí).

Ministerstvo zemědělství připravilo zásadní reformu státního podniku Lesy ČR. Podle ministra Jana Mládka bude mít podnik po reformě až čtyřnásobný zisk. Mládek přitom netrvá na tom, aby Lesy ČR ovládly obchod dřívím. Počítá naopak se snižováním nákladů a ekonomicky výhodným pronájmem části lesů soukromým firmám. Jeho návrh znamená klíčový zlom v dosavadním přístupu státu ke správě lesů.

Kamiony, které vozí německý odpad do České republiky, jím nezásobují jen opuštěné statky a haly, ale i oficiální městské skládky. Podle informací TV Nova je ukládání německého odpadu na městských skládkách je nelegální a navíc prý hrozí, že i skládky budou brzy přeplněné.

Praha  - Tisíce tun německého odpadu se v České republice nacházejí nejen v opuštěných statcích a halách, ale i na oficiálních městských skládkách. Informovala o tom televize Nova. Například na skládkách v Jirkově a Tušimicích je podle ní přes 12 000 tun odpadu, což je zhruba 500 kamionů. Nova uvedla, že ukládání německého odpadu na městských skládkách je nelegální. Kladenské firmě, která je za dovoz odpovědná, hrozí pokuta až deset milionů korun. "Nám to snižuje kapacitu skládky, může se stát, že to snížení bude o pět až možná deset let," řekl Nově starosta Jirkova Filip Škapa. Ředitel skládky v Jirkově tvrdí, že o ničem nevěděl. "Žádný německý odpad jsme nebrali," řekl ředitel Podniku služeb Jirkov Michal Batrin. Zaměstnanci skládky prý německý odpad poznali hned. "To sem vozila nějaká mafie," řekl jeden z nich. Televize uvedla, že dokázat vedení skládky nějaké pochybení bude obtížné. "Pokud bychom jim neprokázali pochybení ve smyslu správního řádu, tak jim pokuta nehrozí," řekl Nově pracovník České inspekce životního prostředí Jan Svoboda.

Monza, která má problémy kvůli stížnostem s ohledem na příliš velký hluk, musela zrušit nadcházející závod italské formule 3000. Ten se měl jet 19. března.
Loni v italské F3000 získal náš Jarek Janiš druhé místo.
Milánský automotoklub a majitel okruhu agentura SIAS se nedokázali s obyvateli domluvit mimosoudně. Právě ti podali už v roce 2001 formální stížnost.
Soud jen potvrdil, že závody se nesmí na Monze jezdit, pokud nebudou přijata příslušná opatření proti zmírnění hluku.
Z důvodu zrušení hlavního závodu byly zrušeny i ostatní závody, jako italské mistrovství cestovních vozů a italská formule 3.
Formule 1 se zde má jet 10. září.

Nový posudek na provoz Opatovické papírny si nechalo vypracovat ministerstvo životního prostředí. Zprávu vypracovala EIA, organizace zabývající se posuzováním vlivů změn na životní prostředí. Ze závěrů studie vyplývá, že papírna životní prostředí ani hlukem, ani smogem neohrozí. Výstavba společnosti Myllykoski je ze strany odborníků hodnocena příznivě.
Námitky obyvatel na kvalitu čistoty vzduchu, nadměrný hluk a nadměrnou dopravní zátěž, vypracovaná studie téměř ve všech bodech vyvrátila. Problémy s dopravou pro provoz papírny pomůže vyřešit nová dálnice, část nákladní dopravy spojené s provozem převezme také doprava po železnici.

Dobříš - Město se potýká s velkým množstvím nashromážděných odpadků. Ty nechávají obyvatelé v igelitových pytlích klidně i v prostoru dobříšského náměstí. Podle tajemníka Dobříše Stanislava Valtra jsou koše během hodiny plné. "Máme podezření, že část občanů z rodinných domků šetří své popelnice. Vyhazují odpadky buď do veřejných odpadkových košů, nebo je nechávají na veřejných místech," řekl tajemník. Tyto černé skládky hlásí městská policie dobříšské městské společnosti Dokas, která zajišťuje úklid města. Město pak likvidaci odpadků financuje."Ročně zaplatí Dobříš za likvidaci takových skládek 120 tisíc korun. Kdyby černé skládky nebyly, mohlo by město investovat peníze na něco jiného," uvedl jednatel společnosti Dokas Jiří Krotil. Městská policie Dobříš informovala Příbramský deník o další černé skládce přímo u restaurace Slovanka. "Je to vandalismus," řekla strážnice Alena Kovaříková. "Pohled na igelitové pytle nacpané odpadky je otřesný. Slušní občané platí pravidelně svozy. Dávala bych za to vysoké pokuty. Město nic nevyřešilo tím, že vyškrtlo měsíční svozy a nechalo pouze čtrnáctidenní a týdenní. Nepořádek je pořád," stěžuje si obyvatelka Eva Pilná.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů