Pátek, 29. března 2024

Německý odpad není politikum

Německý odpad není politikum

ImageŘešit nezákonný dovoz odpadů je třeba bez jeho politického zneužívání. „€žJe legislativa ČR dostatečná proti nezákonnému dovozu odpadů?“€œ, ptá se v Haló novinách 11. března 2006, Jan Zeman. A sám si odpovídá: „€žV zásadě je. Nutné je samozřejmě odmítat snahy některých politiků, zejména z ODS, změnit statut spaloven na zařízení k energetickému využívání odpadů. Za největší problém vidím nehlídanost státní hranice ČR. Zde je nutné provést nápravu nejlépe včera. Za nezákonný dovoz odpadů do ČR je pokuta do 10 milionů Kč, tj. až k horní sazbě uplatňované zákonem o odpadech. Úvahy o jejím zvýšení na 50 milionů jsou namístě, protože pro velké firmy nemusí být pokuta 10 milionů Kč dostatečně odstrašující. Podle stávajícího trestního zákona lze též odsoudit za nelegální dovoz odpadu a podobné delikty k trestu odnětí svobody až na dva roky nepodmíněně. Uvidíme, jak bude reagovat česká justice.“€œ Smutné je, že bez argumentů se pan redaktor snaží, v rámci předvolebních hrátek, přesouvat část viny na ODS. Je totiž jasné, že v tomto případě nejde o problém politický, ale o podnikatelskou etiku (a zde podle nejnovějších policejních akcí jsou na tom hůř podnikatelé s vazbami na ČSSD).

Uhlídat nezákonný dovoz odpadu do ČR není vůbec jednoduché. Představa, že to zvládnou příslušné státní orgány, bez ohledu že jde o jejich zákonnou povinnost, není plně reálná. Ani starostové obcí nemohou areál své obce, před nezákonným dovozem odpadu, ohlídat. Kamiony jezdí i v noci a mlčení z titulu „€žobchodního tajemství“€œ kontroly neusnadní. Ani ekologové nemusí černé skládky včas zjistit, bude-li většina občanů lhostejná.

Svádět dovoz jen na německou stranu, jak se o to snaží některá média i úřady, ale není seriozní. Vina německých podnikatelů je bezesporu menší než těch našich. Jak správně upozorňují německá vládní místa. Bez zájmu a pomoci „€žpodnikatelů“€œ v ČR by dovoz odpadu nebyl možný. Doufejme, že časem budou čeští viníci zjištěni, snad pomůže k jejich odhalení i německá strana. V každém případě ale lze začít tam, kde by dovoz znamenal výhody pro dovozce. Takovým subjektem jsou spalovny. Před časem jsem na to upozornil na www.virtually.cz. Ministerstvo životního prostředí ČR údajně dosud žádá o výjimky na dovoz odpadu k jeho energetickému využití spalovna Termizo Liberec, a nově i spalovna Praha-Malešice. Záměr spalovat i zahraniční odpady mají podnikatelé, kteří chtějí v ČR stavět, bez ohledu na nenaplněnou kapacitu stávajících, další spalovny k tzv. energetickému využití odpadu (Opatovice n. L., Mydlovary u Č. Budějovic). Liberecký politik Drda podal před časem návrh na energetické využití odpadu jako suroviny, kterým chtěl změnit zákon o odpadech. Po právu byl tento počin ohodnocen ROPÁKEM v anketě o nejhorší čin proti životnímu prostředí ČR. Je proto nutné prověřit, zda se k nám německý odpad nedovážel s představou, že jeho spalování ministerstvo životního prostředí nakonec přeci jen dodatečně povolí. Díky zásadovému přístupu si pan ministr Ambrozek zaslouží pochvalu. Doufejme, že dovozu dokáže MŽP, ve spolupráci se správními orgány, zabránit.

Napsal Ivan Turnovec   

Zdroj: http://politikon.politikon.info

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů