Úterý, 23. dubna 2024

Na Evropany se valil sníh i voda ze zdivočelých řek

Na Evropany se valil sníh i voda ze zdivočelých řek

Berlín/Londýn/Řím - Rozmary předjarního počasí o víkendu trápily nejen Čechy a Moravany, ale i další Evropany. Na část kontinentu se valil sníh, jinde lidi sužovaly rozvodněné řeky.

Vydatně sněžilo dokonce v italských Benátkách, takže doprava ve městě téměř ustala. Ve Skotsku bílá masa zatarasila četné silnice a letiště v Glasgowě a Edinburghu přerušila provoz. Řada vesnic zůstala bez elektrického proudu, protože dráty potrhala silná vichřice.

Skutečné drama se odehrálo v sanitce, která uvízla v hrabství Ayrshire ve sněhu i s ženou, která spěchala k porodu. Vše dopadlo dobře, rodičku naložil vojenský vrtulník a žena v nemocnici přivedla na svět zdravou holčičku.

"Toto není všechno. Mohutné sněžení očekáváme v pondělí odpoledne," varoval meteorolog Peter Gibbs. Na nejhorší se má připravit severní Anglie.

Německá země Sasko, která sousedí se severozápadními Čechami, se ve sněhu doslova topila. Na některých krušnohorských hraničních přechodech se zastavilo odbavování.

Vytrvale padal sníh také na jihu Německa. Na dálnici mezi Mnichovem a Stuttgartem uvízla řada kamionů a výrazně zbrzdila provoz.

Na nejvyšším německém vrcholu - třítisícové Zugspitze v Alpách - bylo naměřeno minus 25,7 stupně Celsia, a tím vůbec nejnižší hodnota pro polovinu března za posledních 105 roků.

Jinde v Evropě se lidé potýkali se záplavami. Ve francouzském Baskicku povodeň přerušila zásobování 32 tisíc domácností elektřinou.

V severním Španělsku se z břehů vylila řeka Arga a zaplavila město Pamplona. U našich východních sousedů zalila voda z tajícího sněhu o víkendu obec Cífer u Trnavy.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů