Čtvrtek, 18. dubna 2024

Skončí krize ve státních lesích?

Skončí krize ve státních lesích?

Praha - Další změny čekají státní podnik Lesy ČR, který se už tři roky potácí v problémech všeho druhu. Za tu dobu má už třetí vedení. Způsob hospodaření podniku se zřejmě bude obracet o 180 stupňů - alespoň podle ministra zemědělství Jana Mládka. Státní lesy by se měly vrátit k modelu, podle kterého se nebudou snažit prodávat dříví samy.

Model hospodaření státních lesů, který před třemi lety začal razit bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas, se neosvědčil. Z podniku odvolal nebo díky němu odešla řada odborníků a Lesy ČR si pod novými řediteli nadělaly mezi dřevařskými a lesnickými firmami řadu nepřátel. V současné době už podruhé za poslední tři roky mají odběratelé dřeva této suroviny nedostatek.

Ministr zemědělství Jan Mládek už na tom, aby LČR ovládly obchod dřívím, netrvá. Doufá, že podnik opět naváže dobrou spolupráci s firmami, které pro

něj budou provádět lesnické a dřevařské práce. "Musí být stanovena jasná pravidla," uvádí pro časopis Lesnická práce. Podnik by opět lesy především spravoval a kontroloval, tak jako téměř dvanáct let od doby svého vzniku, než se do toho vložil Palas, a za peníze by pro něj v lesích hospodařily lesnické společnosti. Podnikatelé jsou však opatrní. "Uvidíme, jaké budou konkrétnější návrhy," říká výkonný ředitel České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiří Kořínek.

Ministr Mládek dokonce uvažuje o tom, že by soukromým firmám mohly být části lesů pronajaty. Hledá cesty, jak zvýšit zisk státního podniku. Lesy ČR sice v posledních letech proklamovaly zvýšení zisků, ale odborníci dokládají, že k němu došlo snížením péče o les. "Pokud jsou výsledky postaveny na neseriózních základech, případně jdou na úkor budoucího stavu lesů, pak bych spokojen nebyl. Vynaložím potřebné úsilí, abych si to prověřil," varuje v Lesnické práci Mládek.

V současné době je pověřen řízením LČR František Koníček, bývalý poslanec ČSSD a nový ředitel bude vybrán na základě výběrového řízení. Odvolaný šéf LČR Vladimír Blahuta dostal funkci odborného ředitele pro řízení zahraničních projektů. "Očekávali jsme, že Blahuta sám sebekriticky zhodnotí své působení ve vedení státního podniku a přijme funkci, která odpovídá celému jeho profesnímu zaměření, tedy funkci na úrovni krajského inspektorátu nebo přímo řízeného závodu," říká Jiří Kořínek. Lesy ČR totiž pod Blahutovým vedením vypsaly výběrová řízení, která kritizovala i Evropská komise.

Naopak se nyní do vedení dostali noví lidé, mezi nimi se vrátil například ekonomický ředitel Vladimír Veselý, který byl po Palasově čistce ve státním podniku odvolán.

MARIE VAŠÍČKOVÁ

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů