Pátek, 19. dubna 2024

VAK Pardubice o koupi čistírny odpadních vod rozhodne do pololetí

VAK Pardubice o koupi čistírny odpadních vod rozhodne do pololetí
Valná hromada společnosti Vodovody a kanalizace (VAK) Pardubice do pololetí rozhodne o případné koupi biologické čistírny odpadních vod, kterou chce prodat společnost Aliachem. Zařízení za 485 milionů korun by si měl VAK ilustrační foto redakcepořídit na úvěr. V této chvíli je pokyn od zastupitelstva, aby se zpracovávala varianta bez vstupu strategického partnera, řekl dnes ČTK náměstek pardubického primátora Jiří Razskazov.

    "Zastupitelstvo a rada jmenovaly zástupce v komisi, která vyjednává o podmínkách, protože tato smlouva je velice složitá," uvedl. Uvedenou smlouvu totiž budou muset před hromadou schvalovat jednotlivé obce, kterých je zhruba 80.

    Již dříve přitom představenstvo VAK uvedlo, že nákup čistírny je možný pouze s pomocí investora. Ten by získal provozní část firmy, vodovodní a kanalizační síť by zůstala ve firmě.

    "Může se stát, že se podmínky ukáží tak nevýhodné, že zastupitelstvo začne uvažovat opět o možnosti vstupu strategického partnera," dodal náměstek. Zvýšení ceny vody pro obyvatele by ale i v případě úvěru bylo podle něj maximálně o inflaci. Zhruba 150.000 lidí na Pardubicku letos platí 51,10 koruny za krychlový metr, což je asi o dvě koruny více než loni. Tato cena je již nyní jednou z nejvyšších v republice.

    Čistírna navíc potřebuje nutně rekonstrukci, takže celkové zadlužení by se pohybovalo kolem jedné miliardy korun. Opravy zařízení je potřeba zahájit již nyní kvůli plánované výstavbě papírny, která by zde čistila odpadní vody. Finská společnost Myllykoski zde zvažuje výstavbu továrny za zhruba 13 miliard korun, což by byla největší investice v historii Pardubického kraje. Další plánovanou velkou investicí je projekt na řekách Labi a Loučné.

 

http://www.cerstvezpravy.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů