Úterý, 23. dubna 2024

Vláda má opět jednat o přísnějších limitech pro hluk z letadel

Vláda má opět jednat o přísnějších limitech pro hluk z letadel

Praha -- Ministerstvo zdravotnictví chce zpřísnit limity pro hluk z letecké dopravy. Ve středu má nařízení o ochraně před nepříznivými účinky hluku projednávat vláda. Na stole je letos má již poněkolikáté. Společně s ním vláda projedná i analýzu jeho dopadů, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Ta navrhuje odložit účinnost nařízení přibližně na polovinu tohoto roku, což by mělo umožnit podnikatelům připravit se na změny.

Norma vychází z evropské směrnice, která chce mimo jiné snížit mezní hranici hluku na pracovišti. Měnit by se ale neměly přípustné hodnoty pro práci v hlučném prostředí, které jsou v Česku přísnější než evropská směrnice. Vedle hluku se návrh věnuje i vibracím, které poškozují ruce pracovníků v řadě odvětví. Také v této oblasti je Česko tvrdší než evropské směrnice. Limity uvedené ve směrnici považuje ministerstvo za neuspokojivé.

Nařízení také stanoví povinnosti, za jakých podmínek musí zaměstnavatel poskytnout svým zaměstnancům prostředky k ochraně sluchu a jak zajistit, aby tyto prostředky zaměstnanci používali.

Nejvíce by nové nařízení mělo podle předkládané analýzy dopadnout na civilní leteckou dopravu. Přesné vyčíslení dopadů však zpráva nenabízí. "Bylo by možné provést až na základě expertních posudků, které by pracovaly, kromě odhadů, také s přesnými měřeními," konstatuje analýza.

Evropská komise si v polovině minulého roku stěžovala na nepřijetí směrnice o snižování hluku ve venkovním prostředí. Upozorňovala, že pokud Praha do dvou měsíců uspokojivě neodpoví, bude pohnána k evropskému soudnímu dvoru. Vláda tehdy už za sebou měla neúspěch s novým zákonem o hluku, jehož první verzi vetoval prezident Václav Klaus. Mimo jiné se mu nelíbilo, že k předpisu byl přidán návrh zákazu privatizace nemocnic. Poslanci nedokázali prezidentovo veto přehlasovat.

Směrnice vyzývala ke zmapování zdrojů hluku na celém území republiky a vytvoření dlouhodobých akčních plánů. Přenést tato nařízení do české legislativy má novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Sněmovna ji schválila v rámci zákona o integrované prevenci. Ještě o ní musí hlasovat Senát.

Ministerstvo dopravy má už nyní k dispozici hlukové mapy silnic první třídy, pravidelně je sledován hluk také ve třech desítkách největších českých a moravských měst. Podle odborníků se hlučnost českých měst za posledních 12 let nepodařilo snížit.

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů