Pátek, 29. března 2024

Obyvatelé Chomutova dluží za likvidaci odpadu deset milionů korun

Obyvatelé Chomutova dluží za likvidaci odpadu deset milionů korun

Chomutov -- Lidé v Chomutově dluží městu na poplatcích za svoz a likvidaci komunálního odpadu téměř deset milionů korun. Během loňského roku vzrostla pohledávka o zhruba 1,7 milionu korun, poplatek tak neuhradilo 4000 z celkem 51 000 obyvatel. Radnice přitom může vyměřit penále až do výše trojnásobku dlužné částky, řekla dnes ČTK chomutovská starostka Ivana Řápková.

Neplatiče může potkat i exekuce dlužné částky, kterou mu úředníci strhnou ze mzdy, bankovního účtu, důchodu, případně i ze sociálních dávek. "Pokud občan nezareaguje do 15 dní na předexekuční výzvu a dluh neuhradí, má smůlu. Náš poplatek je přitom jeden z nejnižších v kraji, činí 424 korun na občana za rok. Meziročně jsme tak zdražili o pouhé dvě koruny," uvedla Řápková.

Důvodem zvýšení poplatku je podle ní růst cen za uložení odpadu na skládce. Náklady na svoz a likvidaci odpadu dosahují v Chomutově kolem 22 milionů korun ročně, z toho asi pět milionů hradí město ze svých peněz. Osvobozeni od poplatků za likvidaci odpadu jsou v Ústeckém kraji jen obyvatelé Teplic.

Radnice chce více kontrolovat nakládání s odpady i u firem a podnikatelů, o jednoho pracovníka proto posílil odbor životního prostředí. Živnostenský úřad eviduje 3753 provozoven na území města, smlouvu na likvidaci odpadu s technickými službami však uzavřelo jen 711 z nich. Zdá se tedy, že velké množství podniků obchází zákon a neodvádí poplatky.

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů