Čtvrtek, 28. března 2024

Znečišťovatelé budou moci investovat také do ovzduší za hranicemi

Znečišťovatelé budou moci investovat také do ovzduší za hranicemi
Praha - České společnosti budou moci od roku 2008 investovat do zlepšení ovzduší i v zahraničí. V souladu s naplňováním mezinárodní dohody o snižování emisí by jim to měla umožnit novela zákona o obchodování s emisemi. Předlohu drtivou většinou hlasů schválila sněmovna. Vyjádřit se k ní ale ještě musí Senát a prezident republiky.

Například společnost ČEZ, která je v Česku největším znečišťovatelem, by mohla investovat jinde a body by si započítat v Česku, řekl již dříve Tomáš Chmelík z ministerstva životního prostředí. Jak změna ovlivní české hospodářství, zatím podle Chmelíka nelze odhadnout. Stejně jako Češi v zahraničí budou moci v Česku investovat jiné země, které podepsaly mezinárodní úmluvu. Změna zákona neovlivní počet emisních povolenek, které podniky dostaly přidělené od státu na léta 2005 až 2007.

Zavedení obchodů s emisemi má motivovat podniky k redukci vypouštění škodlivin, a tím zajistit závazek EU snížit emise do roku 2012 o osm procent v poměru s produkcí na počátku 90. let. V letech 2005 až 2007 bude moci zhruba 400 českých podniků zapojených do systému vypustit na 292,8 milionu tun oxidu uhličitého, zhruba 4,4 procenta z celkového množství v celé EU. Pokud firmy vypustí do ovzduší méně škodlivin, než na které mají povolenky, budou moci přebytky prodat. V opačném případě budou nárůst emisí financovat nákupem nových povolenek. Cena povolenky se nyní pohybuje kolem 23 eur, tedy 700 korun.

Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů