Čtvrtek, 28. března 2024

V Chodově se třídí odpad několikanásobně více než před pěti lety

V Chodově se třídí odpad několikanásobně více než před pěti lety

Chodov (Sokolovsko) -- Podíl tříděného odpadu se v Chodově za poslední roky několikrát zvýšil. Podle radnice bude mít třídění i nadále stoupající tendenci v souvislosti s vyšším povědomím lidí o jeho smyslu, řekl dnes novinářům místostarosta Josef Kaertézs.

"Pokud bychom srovnali rok 2000 a 2004, z něhož máme poslední výsledky, tak například u papíru vzrostlo množství tříděného odpadu na 340 procent, u plastu na více než 500 procent," uvedl Kertézs. Čísla z loňského roku navíc naznačují, že i loni se podíl tříděného odpadu zvyšoval.

Podle údajů, které jsou součástí plánu odpadového hospodářství města, tak Chodov v podílu odpadového hospodářství mírně předehnal celokrajský průměr. Podle statistiky společnosti EKO-KOM v roce 2004 průměrný obyvatel Karlovarského kraje vytřídil bez kovů 11,73 kilogramu odpadu. V Chodově to bylo přes 12 kilogramů.

Podle místostarosty Stanislava Pochmana třídění závisí zejména na lidech. "Pokud sami nebudou chtít třídit, je těžké je k tomu nějak přimět," uvedl.

Aby klesalo množství komunálního odpadu, který se ukládá na skládky, chce Chodov začít i s tříděním biologicky využitelného odpadu. "Nyní připravujeme návrhy, jak třídění zavést. Jsme ale toho názoru, že to neměla být jen iniciativa města, ale minimální dohoda více měst nebo nejlépe celokrajský systém," uvedl Kertézs. Třídění biologického odpadu by mohlo v Chodově začít na konci letošního roku nebo v příštím roce.

Pavel Peňás
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů