Sobota, 20. dubna 2024

Fakultu ekológie presťahujú zo Štiavnice do Zvolena

Fakultu ekológie presťahujú zo Štiavnice do Zvolena

Zvolen 17. marca (TASR) - Približne 500 študentov Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene sa bude sťahovať z Banskej Štiavnice do Zvolena. Rozhodol o tom akademický senát univerzity.

"Za hlasovalo 27 z 31 prítomných členov senátu," povedal TASR rektor univerzity Ján Tuček. O presťahovaní rozhodli najmä ekonomické dôvody. Univerzita týmto riešením ušetrí ročne štyri až päť miliónov Sk. "V čase, keď je náš schodok asi 17 miliónov Sk, ide o značné peniaze," podotkol rektor.

Vo Zvolene začne fakulta pôsobiť od školského roku 2006/07. Podľa rektora univerzita na to vo Zvolene kapacity má. Napríklad prednáškové sály sú dnes aj pri približne 3500 študentoch využité len na 70 percent. Voľné miesta sú aj v dvoch zvolenských internátoch. Návrh na presťahovanie fakulty padol už pred dvoma rokmi. So sťahovaním však vtedy nesúhlasila asi tretina študentov, ktorí proti premiestneniu spísali aj petíciu. Časom sa však nálady študentov zmenili a dnes podľa rektora prevažná väčšina študentov so sťahovaním súhlasí. Odchod fakulty je však stratou pre banskoštiavnickú samosprávu. Tá ale medzičasom informovala, že si založí vlastnú vysokú školu, so zameraním na ekológiu a cestovný ruch.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů