Pátek, 19. dubna 2024

Nový trik pašeráků - smíchat německý a český odpad

Nový trik pašeráků - smíchat německý a český odpad

Pašeráci německého odpadu jsou rafinovanější, než se zdálo. Zkoušejí i fintu, jak v Česku složit celé kamiony papíru či plastů, tak aby se vypátral jen těžko. Německý odpad se "změní" na český a končí na české skládce

Pašeráci německého odpadu jsou rafinovanější, než se zdálo. Zkoušejí i fintu, jak v Česku složit celé kamiony papíru či plastů, tak aby se vypátral jen těžko. Německý odpad se "změní" na český a končí na české skládce.

Do centra pozornosti se dostaly skládky v severočeských Tušimicích a Jirkově. Tam totiž meziročně nápadně narostl objem složeného odpadu o 18 tisíc tun (celkem tam loni skončilo 80 tisíc tun odpadu) a také tam viděli svědci obaly od zboží s německým textem. Na případ první upozornila televize Nova.

Postup je takový, že kamion se zakázaným odpadem do Čech projede přes hranice. Buďto řidič spoléhá, že ho nebudou celníci kontrolovat, anebo má falešné doklady. Na českém území se náklad přeloží do českého auta třeba u třídírny a smíchá s odpadem českého původu.
 
Šéf skládky: O ničem nevím
Systém je to mnohem pohodlnější a "bezpečnější", než odpad vozit do opuštěného statku, protože tam ho mohou místní najít a pídit se po jeho původu.

"Podobná kamufláž přichází v úvahu například u komunálního odpadu nebo u zásilek, které odmítly třídírny," vysvětluje Tomáš Burian z ústeckého krajského úřadu. Provozovatel jirkovské skládky  však nic o ilegálním odpadu netuší.

"Veškerý odpad při příjmu kontrolujeme. Předpokládáme, že jeho dodavatel uvádí pravdivé informace," odpověděl Michal Batrin, ředitel městského Podniku služeb Jirkov, kterému skládka patří. Nárůst objemu odpadu vysvětlil jirkovský starosta Filip Škapa uzavřením smlouvy se třemi novými městy.

Kvůli německému odpadu bude však nutné skládek budovat více, protože se dříve naplní, přitom skládky zohyzdí krajinu.

"Skládky také obtěžují okolí prachem, zápachem i provozem kamionů," říká šéf Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. Ten radí, že dovozům na skládky se dá zamezit několika způsoby - lépe kontrolovat auta na hranicích a zvýšit poplatky za skládkování.

Třetí možnou cestou se v pátek vydali poslanci Parlamentu. Schválili zvýšení maximálních pokut za nezákonné nakládání se smetím z 10 milionů korun na 50 milionů.

"Pokuta má být vysoká, aby položila firmu, která ji dostane. Je to  jako s doživotím. Má odstrašující roli, ale ne každý vrah jej dostane," řekl ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Poslanci zároveň zařadili mezi kompetence pohraniční policie hledání podezřelého odpadu.

Doposud maximální pokutu 10 milionů chtěla ekologická inspekce udělit poprvé firmě Bau24, odpovědné za zaplnění libčeveského statku německým odpadem. Jenomže je problém vůbec dohnat její statutární zástupce. Jihočeští policisté ve čtvrtek vrátili do Německa ve Strážném další kamion, jehož řidič vezl do Česka starý textil bez dokladů.

Petr Soukal, Jakub Pokorný
www.quick.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů