Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čínské centrum pro výzkum a ochranu pandy velké hodlá zkušebně uvést do divoké přírody chovaný kus.
Během zkoušky budou použité špičkové monitorovací prostředky včetně rádiového signálu. Zmíněná panda velká se již podrobila dvouletému výcviku pro návrat do divoké přírody. Postupně se dostala ze závislosti na lidech a je schopna hledat si potravu ve volné přírodě.
Panda velká je jedním z nejvíce ohrožených druhů na světě. Divokých kusů je pouze 1590. Většina žije v horách okolo s-čchuanské panve na jihozápadě Číny. Uvedení chovaných pand do přírody přispěje k zvýšení početního stavu divokých kusů, ke zlepšení jejich genové různorodosti a tím k dlouhodobému zachování tohoto vzácného druhu.

Nebezpečný odpad a nápojové kartony stále ještě příliš netřídíme
Na otázku "Třídí vaše domácnost odpad?" kladně odpovědělo 86 % dotázaných v populaci 15-59 let.
Lidé nejvíce nosí do barevných kontejnerů podle očekávání plast, papír a sklo. Další druhy odpadu třídí výrazně menší procento lidí. Co motivuje k třídění odpadu? Nejčastěji to lidé dělají kvůli životnímu prostředí: zmenší se tím skládky, zlepší se ovzduší a vůbec čistota okolního prostředí. Další motivy pro třídění jsou, že "barevné kontejnery jsou v blízkosti bydliště", "tříděním se ušetří místo v popelnici na směsný odpad", "recyklací vznikne něco nového". Někteří lidé říkají, že to dělají kvůli dětem a televizní reklamě.
Proč domácnosti odpady netřídí? Hlavní důvody jsou, že v místě bydliště nejsou nádoby na tříděný odpad, a samozřejmě lenost člověka. Tyto domácnosti vše dají do popelnic se směsným odpadem nebo alespoň část spálí v kamnech.
OMD Snapshots je exkluzivní systém k rychlému získávání aktuálních informací z trhu, které jsou zjišťovány kvótním průzkumem v populaci ČR ve věku 15-59 let na vzorku 520 lidí.

Předseda čínského státního výboru pro rozvoj a reformy Ma Kei dnes v Pekingu na ročním zasedání čínského vysokého fóra o rozvoji pro rok 2006 prohlásil, že v zájmu trvalého ekonomického rozvoje Čína v příštích pěti letech bude usilovat o ochranu a obnovu ekologického prostředí, zesílí řízení zdrojů a podpoří harmonický rozvoj populace, zdrojů a prostředí.
Dále prohlásil, že Čína v příštích pěti letech bude nadále podporovat proces urbanizace, zmenšovat rozdíly v životní úrovni a veřejných službách mezi městem a venkovem a bude rozšiřovat pracovní přiležitosti a zdokonalovat systém sociálního zabezpečení.

Dánsko dáva na ekológiu 413 eur na obyvateľa ročne, Slovensko iba 9 eur. Slovákov to v rebríčku štátov EÚ radí na tretie miesto od konca, vyplýva z údajov Eurostatu, ktoré zverejnil český server Měšec.cz.
Čísla uvádzajú štátne výdavky na ekológiu. Tie dosiahli v rámci únie asi 60 miliárd eur, čo je približne 0,6 percenta hrubého domáceho produktu EÚ ako celku, uviedol Peter Gola, analytik servera Měšec.cz.
Štátne výdavky pritom tvoria približne 45 percent z celkových výdavkov na ochranu životného prostredia, ďalšie peniaze sa získavajú priamo od jednotlivých spoločností, organizácií alebo občanov.

Turnov - Pokuta přes 750.000 korun padla za znečištění Jizery ropnými látkami. Ekologická havárie se stala loni v srpnu a Vodoprávní úřad v Turnově nyní potrestal firmu, kterou považuje za viníka havárie. Škoda tehdy přesáhla 400.000 korun. "Firma se proti pokutě odvolala na odbor životního prostředí Krajského úřadu v Liberci. Rozhodnutí tam padne do dvou měsíců," uvedl Houžvička. Název firmy zatím neprozradil. Ze speciální záchytné nádrže spláchly odpady do Jizery přívalové deště. Ropné látky kontaminovaly dva kilometry potoka, více než dva kilometry Jizery a vyžádaly si vztyčení tří norných stěn.
Policisté případ vyšetřovali pouze jako přestupek. Škodlivé látky totiž neunikly na zvláště chráněném území, což je jedna z podmínek pro to, aby bylo vzneseno obvinění z ohrožování životního prostředí.

Dvůr Králové - Město chce získat granty Královéhradeckého kraje na několik ekologických projektů. Dlouhodobým problémem je monitorování skládky v bývalé Elišákově cihelně. Na rozsáhlém území je uložen i nebezpečný odpad, ale díky praxi z minulosti není známé jeho přesné složení. Už dlouho se také hovoří o vytvoření naučné stezky v městských lesích, která má zlepšit turistickou atraktivitu území a poskytnout prostor k rekreaci občanům. Město chce také vydat informační brožuru o ekologickém přístupu k druhotným surovinám a hodlá zavést třídění bioodpadu.

Letošní sněhová kalamita poškodila na území Lesní správy Třeboň 420 000 kubíků dřeva. To pro představu znamená 8400 vagonů. Za normálních okolností by to byl objem těžby na 4 až 5 let.
Nyní lesákům nezbývá než stromy, které nevydržely tíhu mokrého sněhu, co nejrychleji vytěžit, neboť hrozí další kalamita, a to v podobě kůrovce.
"Likvidace kalamity je v plném proudu a v současné době máme zpracovanou asi jednu třetinu. Většinou jsou postižené porosty borovic, kde nebezpečí tolik nehrozí. Termín je do konce května, ale při velkém rozsahu může být i prodloužený. V odstraňování následků kalamity pokračujeme od starších porostů, které lýkožrout smrkový napadá přednostně, až po slabší," uvedl lesní správce Jaroslav Slanec.
Pro spěch je důvod i kvůli borovici, jejíž narušené dřevo do léta zmodrá a taková kulatina jde pak hůře na odbyt.
Další nadílka sněhu by zatím podle Slance neměla stromům už tolik ublížit, jako těžká peřina ze začátku roku. Třeboňsko je z tohoto pohledu v rámci republiky zasažené asi nejvíce.

Výstavby protihlukových stěn se dočká nadjezd v Okružní ulici v Hradci Králové, který od roku 1978, od doby svého vzniku, překračuje stanovené normy hluku.
Budování odhlučňovacích stěn bude probíhat v letošním a příštím roce ve dvou etapách. Ředitelství silnic a dálnic do úprav investuje patnáct až dvacet milionů korun, polovinu výdajů pomůže uhradit dotace z fondů EU. V současné době žádá ŘSD o stavební povolení na první část oprav.
Provoz nadjezdu se během stavebních prací výrazně neomezí, po dokončení stavby protihlukových stěn bude možné nadjezd konečně zkolaudovat.

PRAHA - Pořádný nával lidí zažila o víkendu budova vodárny v Podolí. Své dveře totiž lidem otevřelo Muzeum pražského vodárenství, jinak pro veřejnost otevřené jen občas. Tentokrát se tak stalo při příležitosti Světového dne vody.
"Zajímá mě stará technika. Navíc člověk nemá moc příležitostí se sem podívat," prohlásil Antonín Soukup, který patřil mezi stovky návštěvníků, jež sem přilákaly vystavené exponáty.
Lidé tady třeba viděli část hradního vodovodu z doby císaře Rudolfa II. nebo ze dřeva vyvrtanou trubku z 18. století. Nechyběly ani části mramorového či kamenného potrubí. Mezi exponáty byly rovněž nejrůznější čerpací stroje z 19. století a staré vodoměry.
Základem muzejní expozice jsou exponáty, které byly použity na Jubilejní výstavě v roce 1891 v Praze. Vodárenští technici sbírku v průběhu let doplňovali a příležitostně vystavovali.
Muzeum bylo poprvé otevřeno v roce 1952 na Národní třídě. Do Podolí se přestěhovalo v 90. letech minulého století.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů