Pátek, 19. dubna 2024

Vlnitá lepenka poslouží jako stavební materiál

Vlnitá lepenka poslouží jako stavební materiál

Pod záštitou ministra životního prostředí Libora Ambrozka se koná druhý ročník soutěže o nejzdařilejší zmenšenou kopii významných staveb, kterou pro studenty středních stavebních škol vyhlašuje Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí. Soutěž začíná symbolicky  21. března, tedy na první jarní den.

Studenti letos mohou soutěžit hned ve dvou kategoriích, což jim dává také větší šanci na výhru. Jedinou podmínkou je využít jako stavebního materiálu ekologické vlnité lepenky z recyklovaného papíru.       

Kromě hlavní kategorie „Světové stavby“  je v letošním roce právě pod patronací Ministerstva životního prostředí vyhlášena i kategorie  „Lidová architektura“.

Cílem soutěže je především upozornit na ekologické výhody materiálu, který se používá na výrobu obalů. Díky své stoprocentní recyklovatelnosti patří vlnitá lepenka mezi suroviny, jejichž využívání pomáhá chránit životní prostředí.

Autorské týmy tří nejlepších staveb v kategorii „Světové stavby“ získají 25, 10 a 5 tisíc Kč. Autoři nejlepší kopie stavby v kategorii „Lidová architektura“ získají nevšední a originální zážitek související s životním prostředím. Jaký konkrétně? To bude pro vítězné studenty překvapením.

Maketa stavby musí podle pravidel splňovat velikostní limit. Podstavu modelu je nutno vtěsnat do rozměru 1x1 metr. Materiál studentům zdarma dodá Svaz výrobců vlnitých lepenek. Jiné materiály kromě vlnité lepenky mohou studenti využít pouze pro spojovací či zpevňovací prvky.

Vítězové cen v jednotlivých kategoriích budou známi na začátku června tohoto roku a ceny jim budou předány v průběhu oslav Světového dne životního prostředí.

Další informace:

http://www.svvl.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů