Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dne 8. 2. 2006 otevřela Delvita novou prodejnu Delvita City Korunní Dvůr v Praze na Vinohradech. V nově rekonstruovaných prostorách bývalého pivovaru se nachází necelých 300 m2 prodejní plochy. Je zde mimo jiné testován speciální projekt ekologických nákupních vozíků, vyrobených z PET lahví.

Stabilní formu si drží česká veřejnost ve spotřebě obalů z vlnité lepenky. Potvrzují to výrobci těchto ekologických obalů sdružení ve Svazu výrobců vlnitých lepenek, kteří loni uvedli na trh přibližně stejné množství obalů jako v roce 2004. Po letech výrazného růstu sice přinesl rok 2005 nepatrný pokles objemu prodeje, konkrétně o 1 %. Ten je ale zejména způsoben 10% poklesem exportu.

Komunikační nástroj oslovující spotřebitele přímo v místě nákupu zboží v obalech, které se později stávají odpady ke třídění, uvádí na trh společnost Eko-Kom. Jedná se o nové pokladní pásy, které jsou instalovány ve vybraných supermarketech Delvita v rámci celé ČR. Jejich výrobcem a majitelem licence je firma Promotion Belt. Na letošním, již třetím ročníku kampaně firmy Eko-Kom, která zahrnuje i televizní kampaň, podporu na internetu a akce pro veřejnost na podporu a propagaci třídění a recyklace odpadů, spolupracuje i agentura Monte Cristo.

TECHNICKÉ PODMÍNKY PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH ÚZ Č. 529
Kromě zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, který již zahrnuje i změny účinné od 1. 7. 2006, obsahuje publikace sedm prováděcích předpisů. Předpisy specifikují např. informační štítky a plakáty s údaji o spotřebě pohonných hmot a emisích CO2 při prodeji nových osobních vozidel, emise znečišťujících látek ve výfukových plynech zážehových motorů některých nesilničních mobilních strojů, technické požadavky na provoz vozidel a další. Rozsah je 304 stran, cena 95 Kč včetně DPH. (Podle stavu k 1. 2. 2006)

Lewis Booth, výkonný viceprezident Ford Motor Company, připustil na konferenci evropských petrolejářů Europia v Londýně vliv automobilismu na vývoj světového klimatu a za společnost Ford se přihlásil k vyvození odpovídajících reakcí. Ford vyzývá všechny zainteresované - akcionáře automobilek, zákazníky, vlády, dodavatele pohonných hmot i Evropskou komisi - k lépe koordinovanému postupu při snižování emisí CO2. "Pokud chceme stabilizovat klimatické změny a zabránit hrozící katastrofě, musíme ustálit koncentrace atmosferického kysličníku uhličitého CO2 na přijatelné úrovni," prohlásil. Lewis Booth také vyzval k větší podpoře realistických projektů a přístupů, které by vedly k posílení principů dlouhodobě ekologické mobility. Ty ostatně odrážejí závěry skupiny CARS 21 Evropské komise, vedené komisařem Günterem Verheugenem, která sdružuje představitele výrobců automobilů, národních odborových centrál, představitelů zemí EU atd.

Motory, jež mají dva roky náskok před evropskými emisními normami, získaly další významné ocenění. Prestižní ekologickou cenu Premio Europe udělila za technologii Scania EGR Španělská asociace spedičních firem spolu s odborným časopisem Transporte Professional. Po Švédské ceně za technologii je to již druhé prvenství těchto motorů v odborných soutěžích. Cenu od ekologů získala společnost Scania zejména za to, že se jí již v roce 2004 podařilo dodat na trh motory, které splňují evropské emisní normy Euro 4 platné až od října 2006.

Společnosti Henkel, Procter&Gamble a Reckit-Benckiser začnou od 18. dubna v Česku dodávat na trh již jen tzv. kompaktní prací prášky. Ty mají mít při praní stejnou účinnost jako nynější prášky, ale budou obsahovat zhruba o třetinu méně látek, které je mimo jiné udržují stále sypké. Balení proto budou menší. Nové prášky by měly stát přibližně stejně jako ty současné. Výrobci se totiž spojili v iniciativě, která má za úkol snížit negativní ekologický dopad používání pracích prášků. Tři uvedené firmy ovládají 60 procent českého trhu.

Bratislava (SITA) - Na hraničnom priechode v Brodskom nedovolili vstúpiť na územie Slovenska kamiónu s tovarom, ktorý Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) označila za odpad. Hovorca inšpekcie Michal Štefánek informoval agentúru SITA, že kamión mal podľa dokladov obsahovať obnosený textil. Viezol ale značne znečistený textilný a kožený materiál, obnosenú obuv, rozličné hračky, keramický tovar, použité elektrospotrebiče, zašpinené kartónové škatule či použité hygienické prostriedky. Tento tovar mal pochádzal až z Kanady.
Podľa zákona o odpadoch sa odpad môže na naše územie doviezť len za podmienky, že na takýto dovoz udelilo súhlas Ministerstvo životného prostredia SR. Keďže v tomto prípade takýto súhlas nebol daný, kamión nepustili na územie SR. Zásielka bola určená pre nemenovanú slovenskú spoločnosť, ktorá sa dostavila na hraničný priechod a potvrdila, že tovar nespĺňa tie kvalitatívne parametre, ktoré boli predmetom kontraktu, informoval ďalej Štefánek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů