Sobota, 20. dubna 2024

Na Ještědu bude prales

Na Ještědu bude prales

Liberec - Z původních 7 na celých 21 hektarů se brzy rozroste prales, který v blízkosti Ještědu realizuje Společnost přátel přírody (SPP). Libereckému dni to řekl předseda SPP Jan Korytář.

"Právě jednáme s majiteli okolních pozemků o koupi. Chtěli bychom, aby se náš prales rozrostl na celkových 21 hektarů," prozradil Korytář.

Jak dále uvedl, v okolních pozemcích se nachází smíšený les, takže přeměna smrkové monokultury by zde nemusela proběhnout tak drasticky, jako jinde. Pracovníci SPP totiž museli část původního smrkového lesa vykácet a vysázet nové, smíšené dřeviny.

"Na květen chystáme exkurze do nového pralesa. Zjistili jsme, že zájem je obrovský, takže celá akce proběhne ve dvou dnech," uvedl Jan Korytář. Exkurze se mohou zúčastnit všichni, kteří nějakým způsobem přispěli nebo si kousek pralesa koupili.

Ještědský prales byl navíc oceněn jako projekt měsíce února ekologickou nadací Partnerství, která ho podpořila částkou 150 000 korun.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů