Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Slovenští lesníci vysadí na ploše 224 hektarů, zasažené v listopadu 2004 ničivou větrná smrští, ještě v tomto roce půl milionu stromových sazenic. Jen osm procent z nich bude smrkových.
Podle mluvčího organizace Mariána Šturcela osadí lesníci poničená pásma především pamodřínem opadavým, borovicí lesní a limbovou, ale rovněž olší, jasanem, bukem, jilmem a břízou bradavičnatou.
Práce na obnově se letos bude týkat přibližně 900 hektarů z celkem devíti tisíc hektarů poškozeného území, které mají ve správě Státní lesy Tatranského národního parku.

Chotiněves - Již od příštího týdne by obyvatelům Chotiněvsi měla konečně začít téct z kohoutků nezávadná voda. Před dokončením totiž je stavba Severočeské vodárenské společnosti (SVS) za 7,9 milionu korun, která je zbaví dlouhodobého problému s nekvalitní pitnou vodou. "Na nízkou kvalitu vody jsme upozorňovali již několik let, ale naše požadavky byly stále odkládány. Paradoxně nám pomohl výskyt dusičnanů ve vodě, čímž se věci daly do pohybu," konstatoval v průběhu akce Milan Klepsa, starosta obce. Za několik dnů tak bude zdejším obyvatelům již dodávána pitná voda zcela vyhovující legislativě České republiky z vodojemu v nedalekých Jištěrpách, kam je přiváděna z malešovské úpravny vod. Chotiněvští se
již na nezávadnou vodu těší. "Děláme si naděje, že voda bude konečně čistší," věří obyvatel obce Rudolf Boček. Dimenze přiváděcího řádu je navržena s ohledem na budoucí připojení Horních Řepčic, Liběšic či dalších menších obcí v této lokalitě. Chotiněvští si nyní budou moci zhluboka oddechnout, nebo vodu nevyhovující kvality by mohli podle platné výjimky hygieniků používat pouze do konce letošního roku.

Se zimou je konec. Od víkendu se bude oteplovat, teploty se místy vyšplhají až na 16 stupňů . Přeháněk se však nebavíme. Na začátku dubna očekávají meteorologové převládající velkou oblačnost s deštěm nebo přeháňkami. Na povodně by ale tyto srážky mít vliv neměly.
Počátkem dubna budou i na horách srážky smíšené nebo sněhové, ty však budou spíše ubývat. Noční teploty se budou pomalu dostávat nad nulu a odpolední se se budou pohybovat kolem deseti stupňů.
"Je nesmírně těžké teď rozhodnout, jestli budou povodně. Vzhledem k srážkám a podstatnému odtávání sněhu je však možné, že se letos povodním i vyhneme," řekl iDNES hydrolog Michal Brabec z Českého hydrometeorologického ústavu.

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně a Česká zemědělská univerzita v Praze otevírají od září v prostorách lesnických škol v Trutnově kombinovaná bakalářská studia. Tím se město jako druhé v Královéhradeckém kraji stává městem vysokoškolským. "Lesnická a dřevařská fakulta v Brně zahájí studium v oboru Lesnictví, Pražská lesnická a enviromentální fakulta pak studium v oboru Provoz a řízení myslivosti. Studia jsou 3 letá a studenti navštěvují konzultace zpravidla dvakrát měsíčně podle předem stanovených rozvrhů," vysvětlil Josef Štych, ředitel školy.
Absolventi získávají titul bakalář a mohou pokračovat v magisterském studiu příbuzných oborů na mateřských univerzitách. "Upozorňujeme, že přihlášky na oba typy studia je ještě možno stále zasílat. Podrobné informace lze získat na webových stránkách www.slstrutnov.cz a nebo přímo na webových stránkách obou univerzit," doplnil Štych.
Podobné studium bylo před několika roky zahájeno ve Dvoře Králové při Střední průmyslové škole textilní. Ve spolupráci s vysokou školou z Liberce se ale podařilo udržet město mezi vysokoškolskými pouze dva roky.

FRYŠTÁK, ZLÍN - Ke zvýšené pozornosti, zdali na našem území nedochází k nedovolenému dovozu a ukládání odpadů, vyzvala své občany radnice ve Fryštáku. "Odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu spolu s vedením našeho města vyzývá občany, aby každý pohyb zejména krytých nákladních automobilů na neobvyklých místech ve městě, u starších a opuštěných stodol a podobných objektů okamžitě hlásili sekretariátu starosty. Cílem našich společných preventivních opatření je snížit na minimum riziko, že se území našeho kraje a našeho města stane cílovou stanicí při nezákonném ukládání odpadů pocházejících ze zahraničí,” uvedl místostarosta Fryštáku Richard Orsava.
Problém nedovoleného ukládání odpadů sleduje i zlínský magistrát. "Obce si musí prověřit, jestli zde nebyly naváženy odpady a vytipovaná odlehlá riziková místa mít pod přiměřenou kontrolou,” řekl náměstek primátora Zlína Hynek Steska. "Domnívám se však, že v našem regionu je riziko nelegálního dovozu odpadů ze zahraničí minimální. Z nejbližšího Slovenska, ale ani z Polska nebo z Maďarska by to nebylo ekonomicky výhodné,” konstatoval primátor Zlína Tomáš Úlehla.

Starosta městské části Praha 12 Petr Hána vyzval v otevřeném dopise ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL), aby rezignoval na svou ministerskou funkci. Hána tak reaguje na informace LN, že Ambrozek podporuje výstavbu nového přemostění Vltavy v prostoru Lahoviček.
"Dovolte mi, abych vyjádřil silné znepokojení z Vašeho despektu k suverenitě místní samosprávy a bezprecedentního ovlivňování našeho rozhodování. Je-li skutečně pravda, že jste podpořil výstavbu nového mostního tělesa, které přímo protíná nejvýznamnější a nejcennější prvek krajinného rázu, jímž bezesporu soutok Berounky a Vltavy je, pak si neumím představit, že byste mohl i nadále zůstat ve funkci ministra životního prostředí," stojí v otevřeném dopise, který má redakce iHNed k dispozici.

Olomouc - Předseda Strany zelených Martin Bursík včera zavítal na Hanou. Do Olomouce dorazil stylově - ekologickým vozidlem na řepkový olej. Jedním z důvodů, proč šéf Strany zelených navštívil hanáckou metropoli, byla kromě předvolebního výjezdu i přednáška na Univerzitě Palackého. "Olomouckým vysokoškolákům přednáším nejméně dvakrát do roka. Tentokrát jsem dorazil speciálně upraveným automobilem, který pohání řepkový olej. Je to specialita z Německa, u nás se zatím tato technologie ani palivo nepoužívají,"řekl Bursík. Zelení se podle něj v Olomouckém kraji zaměří na zlepšení situace ve zdravotnictví, realizaci protipovodňových opatření a snížení nezaměstnanosti.

Hradec Králové - Fakultní nemocnice získala z fondů Evropské unie 5,2 milionu korun na modernizaci své spalovny.
Ta je v provozu od roku 1992 a likviduje se zde zdravotnický odpad. Zařízení spalovny prošlo celou řadou úprav a další zásadní nároky přinesl zákon o ochraně životního prostředí z roku 2002. S účinností od 28. prosince 2004 stanovil přísné emisní limity i pro polychlorované dibenzodioxiny a polychlorované dibenzofurany. Spalovna se musela znovu modernizovat. Odhadované náklady na doplnění filtrace a měřicí aparatury představovaly přibližně devět milionů korun. Jak nám včera řekl technický náměstek ředitele Josef Židů, nemocnice požádala o dotaci z operačního programu EU Infrastruktura - Priorita 3. Montážní práce nové technologie skončily 31. ledna 2005. Poté byla spalovna ve zkušebním provozu a nyní byl schválen její běžný provoz. Celkové náklady na úpravy dosáhly 8,7 milionu korun a 5,2 milionu tvořila dotace z EU. Ve spalovně se ročně spálí 700 tun odpadů a její provoz splňuje přísné emisní předpisy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů