Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Velká Británie - Pokud jde o odhazování žvýkaček, vytvořilo ministerstvo životního prostředí zvláštní skupinu, jež kampaň řídí. Podílejí se na ní i výrobci žvýkací gumy, a to financováním průzkumu, proč ji lidé po použití odhazují na ulici. (Zjištěná odpověď: Většina v tom nevidí nic špatného.)
Tato "žvýkačková" akce byla napřed vyzkoušena ve městě Maidstone, kde zvláštní skupina ministerstva životního prostředí najala výzkumnou firmu, která sledovala, jak na plakáty občané reagují. Zjistila, že se tento nešvar snížil o třetinu. A vláda proto nyní chystá tuto kampaň na celém území Spojeného království.

Novým výrobně technickým ředitelem státního podniku Lesy České republiky (LČR) se 21. března stal Vladimír Krchov (47), který dosud pracoval jako lesní správce v Rychnově nad Kněžnou. Na místě výrobního ředitele nahradil Karla Luňáka, který se k 17. březnu vzdal funkce. Krchov na hradeckém ředitelství LČR působil již v letech 1995 až 2004, kdy řídil odbor lesního hospodářství a ochrany přírody. Krchovův předchůdce Luňák byl posledním členem managementu v únoru odvolaného generálního ředitele Vladimíra Blahuty.

A jaro už je tady. Sice se to mnohde nezdá, třeba na Vysočině, ale zde na jižní Moravě už jaro opravdu je. Pupeny na meruňkách, broskvoních a mandloních se nalévají a ze země vykukují první nedočkavé květiny. A my se chystáme na Pouzdřanskou step na katrány.
Znáte katrán? Latinsky Crambe tatarica. Když jedete vlakem z Brna do Břeclavi, vidíte je z dálky na Pouzdřanské stepi jako bílé koule. A zblízka jsou to statné, až metr vysoké, vytrvalé rostliny plné květů. U nás rostou jen na teplých a suchých stepích jižní Moravy, nazývají se i "stepní běžci". Po odkvětu se nadzemní část rostliny odlomí a nesena větrem "běží" stepí, a tak rozsévá svá semena.
V Maďarsku se listy katránu konzumují jako zelenina, na Ukrajině se používá kořen, který má chuť podobnou křenu. U nás je ale přísně chráněn, v Červené knize ohrožených rostlin je uveden jako silně ohrožený druh, zákon jej však chrání jako druh kriticky ohrožený.
A kdy můžeme katrán vidět v jeho plné kráse? Půjde-li vše tak, jak má, za měsíc už "stepní běžci" zazáří v plné kráse.

V rámci Kartagenského protokolu o biobezpečnosti 132 zúčastěných stran schválilo rozhodnutí o detailních požadavcích na dokumentaci geneticky modifikovaných organismů v mezinárodním obchodě se zemědělskými produkty.

Občanská sdružení obce Horní Olešnice v Podkrkonoší vznesly na Českou inspekci životního prostředí žádost o prověření průzkumu těžby českých granátů. Soukromý podnikatel Jan Štýbr se při průzkumu zahájení těžby v katastru obce neřídil stanoveným postupem a podle sdružení Arnika a sdružení Centra na podporu občanů  by se mu nemělo povolení k těžbě vydat. Za nezákonné provádění průzkumu granátových ložisek hrozí podnikateli pokuta.  

Olomouc - Přivítat jaro a zahájit cyklistickou sezonu chce zítra sdružení Olomouckých kolařů. Akci zahájí projížďka po cyklostezkách. Výlet završí tradiční upálení Morany u mostu poblíž Klášterního Hradiska. "Během projížďky chceme lidem prakticky předvést, že z centra města vedou příjemné, málo frekventované úseky, kde se dá bez obav jezdit,"přiblížil organizátor Jarek Mikšaník. Vyzval účastníky, aby si přinesli "vyluzovadla"zvuků. Chce totiž zimu vystrašit, aby se vzdala vlády. Sraz účastníků je ve dvě hodiny odpoledne na Horním náměstí.

V Ujgurské autonomní oblasti Xin Jiang v severozápadní Číně byl v těchto dnech odstartován projekt ochrany přirozených lesů tamních topolů cestou umělého deště. Sinťiangské topoly patří k starověkému druhu stromů, který roste v poušti. Jejich přirozené porosty se nachází hlavně v oblasti řeky Tarim a představují 90% tohoto druhu topolu ze Sinťiangu na celém světě.
 
Od r. 1981, kdy bylo v Pekingu zahájeno celoměstské hnutí zalesňování, obyvatelé čínského hlavního města v uplynulých 25 letech vysadili na brigádach 156 milionů stromů, z nichž asi 90% dosud roste, oznámila tisková agentura Nová Čína.
Povinné vysázení stromů se v Pekingu provádí různými formami, jako např. každý městský obvod a okres má svou zónu pro vysazování stromů a otevřel horkou telefonní linku pro tuto činnost; obyvatelé města vytvářejí památní lesy a vysázejí stromy na památku nebo přispívají k udržování zelených ploch; každá instituce se zavázala k zalesnění svého okolí atd.
Zalesněná zelená plocha pokrývala vloni 42% celkové rozlohy Pekingu a průměrná zelená plocha na hlavu činila 46 čtverečních metrů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů