Čtvrtek, 28. března 2024

200 miliard Euro investic do obnovitelných zdrojů v Německu

200 miliard Euro investic do obnovitelných zdrojů v Německu
Firmy, které se zabývají obnovitelnými zdroji energie v Německu, zveřejnily investiční plány ve výši 200 miliard Euro do roku 2020. Oznámila to minulý týden Spolková federace obnovitelných zdrojů. Jde o částku patnáctkrát vyšší než chystané investice do nových uhelných elektráren.

Jen v roce 2005 investovalo Německo v oblasti obnovitelných zdrojů energie (OZE) do nových zdrojů téměř 9 miliard Euro (cca 250 miliard korun). Johannes Lackmann, prezident Spolkové federace obnovitelných zdrojů (BEE), který tyto informace uvedl v Berlíně na tiskové konferenci 20. března, zároveň odhaduje: “V roce 2010 překročí roční investice 12 miliard Euro a po roce 2015 budou vyšší než 14 miliard Euro.”

Lackmann dodává: “Podmínkou tohoto rozvoje ovšem je, aby zůstal zachován dosavadní systém podpory.” Vychází přitom z cíle dosáhnout do roku 2020 nejméně dvacetiprocentní podíl OZE na spotřebě energie. Celková suma odhadovaných investic zahrnuje více než pět tisíc firem, které v dané oblasti v Německu podnikají.

Podle BEE se rostoucí investice do tohoto odvětví Německu rozhodně vyplatí, protože umožní snížit nákladné a nespolehlivé dovozy energie ze zahraničí. Náklady na dovoz ropy, plynu, uhlí a uranu do Německa každoročně rostou a přesahují 50 miliard Euro. Lackmann poukazuje na to, že kdyby Německo nemělo k dispozici stávající OZE, za dovoz energií by jen v roce 2005 zaplatilo o 3 miliardy Euro víc. Podle jeho prognóz ušetří OZE po roce 2020 na dovozech energie každoročně kolem 20 miliard Euro.

Výkonný předseda firmy Breme WPD AG, Klaus Meier, ohlásil investiční plány přesahující tři miliardy Euro, další tři miliardy hodlá investovat v zahraničí. Oblastí jeho zájmu jsou především projekty větrných elektráren jak na pevnině, tak na otevřeném moři. Do projektů větrných elektráren umístěných na moři chce WPD vložit 2,5 miliardy Euro. Upozorňuje přitom, že vzhledem k omezením, která zakazují stavět větrné turbíny v blízkosti pobřeží a v mělkých vodách, bude potřeba první pilotní projekty v Severním a Baltském moři zpočátku podpořit i ze strany státu.

Ambiciózní cíle mají i firmy vyrábějící biopaliva. Carlhans Uhle, šéf společnosti CHOREN, uvedl podnikatelský záměr vyrábět milion tun sun- dieselu (BTL) ročně. K tomu bude do roku 2014 potřeba vybudovat pět velkých zpracovatelských linek. Invetice se opět pohybují v miliardách Euro. Jako první krok v rozvoji je spouštěna továrna ve Freibergu v Sasku s kapacitou 19 milionů litrů biopaliva ročně – jde o první výrobu sun-dieselu v komerčním měřítku na světě.

Na námitku, že energie z OZE bude dražší než z klasických zdrojů, Lackmann odpovídá: “Ve skutečnosti je to právě naopak. Obnovitelné zdroje budou v dlouhodobějším výhledu lacinější než současná paliva, jejichž zásoby se tenčí.” Poukazuje na burzu s elektřinou v Lipsku, kde dnes jedna kilowatthodina základního výkonu stojí o 70 % více než před rokem. Podpora vyplácená výrobcům z OZE přitom ve stejném období meziročně klesla o 2,5 %.
Jan Beránek

WISE Brno
Chytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republic
tel./fax 420-604-207305
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů