Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Českolipsko - Spor o obnovení těžby na Tlustci se znovu rozhořel. Obvodní báňský úřad v Liberci v těchto dnech rozhoduje o schválení aktualizace Povolení hornické činnosti - zajištění lomu. Tento dokument předložila společnost GO Point, která o znovuobnovení těžby na Tlustci usiluje od roku 2002. Bojovníci za záchranu kopce se obávají nelegální těžby.
Proč? "V aktualizaci plánu zajištění lomu firma GO Point usiluje o povolení k modelování stěn lomu, což je dle našeho názoru s největší pravděpodobností nelegální těžba," řekl nám Miroslav Šimonek, předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec. Proti se postavilo nejen sdružení, ale také město Jablonné v Podještědí, českolipské Hnutí Duha a Společnost pro trvale udržitelný život.
O povolení by měl Okresní báňský úřad v Liberci rozhodnout na začátku dubna, Šimonek nepochybuje o tom, že bude kladné. Podle jeho slov se odpůrci těžby v případě jeho schválení odvolají. "Naším cílem je dosáhnout definitivního zákazu těžby na Tlustci," dodává Miroslav Šimonek.

Step Xi-lin-guo-le je zeměpisně nejblíže od čínského hlavního města Pekingu. V uplynulých pěti letech Čína už uvolnila 2 miliardy 500 milionů čínských jüanů na její ekologickou výstavbu a step znovu prokazuje nesmírnou životnost.
Po dlouhou dobu na této stepi bylo nadměrné spásání trávy dobytkem a vážná sucha. Step byla kdysi zdrojem písečných bouří v Pekingu. Od r. 2000 čínská vláda začala podporovat místní úřady v zavádění projektu pokoření písečných bouří a moratoria na obdělávání půdy, výsadby stromů a rozvoje další ekologické výstavby. Celkem bylo upraveno 100 hektarů půdy, které byly zdrojem píšečných bouří.
Podle informací se počet dnů s píšenými bouřemi na této stepi snížil z 28 dnů v r. 2001 na 6 dnů v r. 2005.

Čína letos bude nadále velmi přísně postupovat proti podnikům, které porušují zákon o vypouštění odpadů a tím prakticky zajistí zdraví a životní bezpečnost obyvatel, oznámila tisková agentura Nová Čína.
Zástupce ředitele čínské Státní správy pro ochranu životního prostředí Zhang Li-jun na nedávné poradě informoval, že budou odhalovat znečištění a skrýté problémy, které ohrožují bezpečnost pitné vody. Přitom bude kladen důraz na úpravu podniků s odpady, které by vážně znečistily životní prostředí. Budou ještě přísněji trestány zvláštní průmyslové zóny, kde jsou jevy nezákonného vypouštění odpadu. Rozhodně se zastaví stavební objekty, které jsou v rozporu se závěry o jejich vlivu na životní prostředí.
Jak bylo oznámeno, čínská vláda vloni provedla kontrolu celkem 560 tisíc podniků a vyšetřila 14 tisíc případů porušujících Zákon o ochraně životního prostředí.

Plzeň - Na tři stovky lidí zavítaly v sobotu do pobočky Povodí Vltavy v Plzni, kde se konal den otevřených dveří. Zájem byl o polovinu větší než loni, kdy přišly jen dvě stovky lidí. Stovka návštěvníků využila možnosti nechat si zdarma změřit množství dusičnanů ve vodě. Výsledky se dověděli do hodiny. "Loni ze čtvrtiny měření vyplynulo, že voda byla nevyhovující," uvedl vedoucí vodohospodářské laboratoře Václav Tajč. Jednou z variant nápravy, vedle využívání vody jen jako užitkové, je podle něj zakoupení filtrovacího zařízení. "Lidé ale nesmějí zapomínat na výměnu filtrovací vložky. Frekvence závisí na spotřebě vody a množství dusičnanů. Ve většině případů se vyměňuje tak jednou za tři měsíce," uvedl Tajč.
"Nikdy jsme zde nebyli, zajímalo nás, co má Povodí Vltavy na starosti. Zajímavé byly laboratoře, hlavně přístroj na měření kvality vody za několik milionů," svěřili se návštěvníci Libuše Kulhová s partnerem Michaelem Kroupou, kteří se chystali i na přednášku o znečištěných nádržích. Návštěvníky, z nichž většina přišla i s dětmi, zaujaly i záběry z povodní v kraji, které zájemci sledovali na videosnímku.

Chotiněves - Obyvatelé Chotiněvsi se v nadcházejících dnech měli po letech dočkat čisté pitné vody. Nová vodovodní přípojka však bude spuštěna až v půli dubna. Rozhodnutí padlo na kontrolním dnu, kdy se sešlo vedení obce se zástupci SVS, která stavbu za téměř osm milionů korun zhotovila. Důvodem je dlouhá zima, vinou níž se uvedený termín zprovoznění nakonec přece jen posune. Na vodu bez dusičnanů se lidé v obci těší. "Hlavně, aby to už bylo. Čekání bylo opravdu dlouhé," podotkl místostarosta Chotiněvsi Petr Šmatlák.

Dvůr Králové - Sdružení obcí Podzvičinsko připravuje další dva projekty, které mají zvýšit turistickou atraktivitu regionu. První z nich se zaměří na možnosti zimního sportování. Jejich centrem je Zvičina. Naopak letním aktivitám se věnuje druhá ze studií. Námětem je vyžití u vodních ploch. Oba projekty vznikají díky podpoře kraje a Evropské unie. Sdružení by chtělo jednotlivé atrakce propojit a rozšířit možnosti využití současných služeb. Důležitým prvkem je propagace. Tady Podzvičinsko počítá jak s účastí na veletrzích, tak vydáním průvodce a novými internetovými stránkami.

Hradec Králové - Většina domácností z Malšovic a Malšovy Lhoty, které projevily zájem vyzkoušet k ukládání rostlinných materiálů kompostejnery, dostala tyto nádoby o víkendu. "Je to pilotní projekt a zatím se nám do něho přihlásily čtyři stovky domácností," seznámil nás se situací vedoucí správy městské zeleně Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek. Do připravených nádob budou obyvatelé těchto dvou částí města ukládat ořezané větve, trávu a další rostlinný materiál, který podnik jednou za dva týdny odveze a následně zpracuje na dále využitelný kompost.

Podrobný program EKOLOGICKÝCH DNŮ OLOMOUC 2006 ke stažení na www.olomoucko.cz/slunakov.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů