Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ochránci přírody: není důvod k panice

Ochránci přírody: není důvod k panice
LIBEREC - Český svaz ochránců přírody v důsledku masového šíření nejrůznějších „zaručeně pravdivých“ informací o ptačí chřipce stále častěji musí odpovídat na dotazy typu – Máme odstranit ptačí krmítko z našeho okna? Máme dál chodit krmit labutě? Máme ze zahrady odstranit ptačí budky? Můžeme pouštět ven naší kočku? Jak zabránit, aby se jiřičky vrátily do hnízda na našem domě? Na naší škole je čapí hnízdo – nemělo by se odstranit?

"Všem odpovídáme, aby se chovali tak, jak by se chovali, kdyby o ptačí chřipce nikdy neslyšeli," uvedl za ochránce přírody Petr Stýblo." Těšme se z přítomnosti ptáků v našem okolí a pomáhejme jim. Budeme-li se chovat normálně, nehrozí žádné nebezpečí," dodal.

Zkušenosti z posledních měsíců totiž ukazují, že nakazit se ptačí chřipkou není vůbec jednoduché. Lidé se podle něj nemohou nakazit ani při krmení ptáků. "V našich podmínkách je nákaza prakticky nemožná. Tedy pokud někdo nepraktikuje obyčeje některých asijských zemí - nepije syrovou ptačí krev, nevysává hleny z nosních otvorů živým kohoutům při kohoutích zápasech či nechodí spát se slepicemi do jedné místnosti," popsal Petr Stýblo.

Při nálezu zraněného či zjevně nemocného ptáka by ale lidé měli zachovat určitou opatrnost. "Normální je nedotýkat se zvířete a informovat o podrobnostech nálezu co nejrychleji místně příslušnou záchrannou stanici pro handicapované živočichy," nastínil Stýblo.

Ptáci si podle něj zaslouží i ochranu. Kupříkladu v případě, že uvidí někoho jiného, jak úmyslně zabíjí ptáky či likviduje jejich hnízdiště měli by lidé okamžitě volat policii.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů