Úterý, 16. dubna 2024

Plzeňská STUŽ navrhla za kandidáty na Ropáka roku 2005 Martina Romana, Pavla Švarce a Jana Zahradila

Plzeňská STUŽ navrhla za kandidáty na Ropáka roku 2005 Martina Romana, Pavla Švarce a Jana Zahradila
Jako nejhorlivější zastánce ničení přírody v roce 2005 vyhodnotila regionální pobočka STUŽ šéfy energetického a chemického průmyslu. Proto byli jako kandidáti na titul Ropák roku 2005 navrženi: ředitel firmy ČEZ Martin ROMAN, prezident Svazu chemického průmyslu Pavel ŠVARC a poslanec Evropského parlamentu (EP) Jan ZAHRADIL (ODS), který byl navíc za svůj výrok nominován do ankety Zelená perla 2005 (1).

"Martin Roman si svou nominaci vysloužil zejména za pokus zvrátit politický vývoj po roce 1989 snahou o pokračování devastace severních Čech, o vyhnání tisíců lidí z jejich domovů a o zničení dalších severočeských obcí. ČEZ pod Romanovým vedením ovládl těžařskou firmu MUS a oprášil komunistický plán srovnat se zemí Horní Jiřetín a Černice. Vzhledem k bezohlednosti a společenské nebezpečnosti takového plánu rozsáhlé devastace území by měl být Martin Roman velmi horkým kandidátem na Ropáka roku 2005," uvedl Miroslav Šuta, předseda regionální pobočky STUŽ a konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik (2).

Další kandidáti na Ropáka roku 2005 byli navrženi za svou kampaň proti přijetí návrhu na reformu chemické politiky Evropské unie (REACH). Tento systém by měl pomoci ochránit zdraví lidí a životní prostředí před negativním působením chemických látek (3). Náhradou nejnebezpečnějších chemikálií bezpečnějšími alternativami by bylo možné podle odborníků např. předejít každoročně desítkám tisíc nemocí z povolání (4).

"Pavel Švarc nominaci získal především za systematickou lobbyistickou kampaň Svazu chemického průmyslu proti systému REACH a proti náhradě nejnebezpečnějších chemických látek bezpečnějšími alternativami. Dokonce se sám v médiích zapojil do dezinformační kampaně proti návrhu reformy evropské chemické politiky," uvedl Šuta a dodal: "Jan Zahradil bojoval za zachování zisků chemického průmyslu z výroby nejnebezpečnějších chemikálií v Evropském parlamentu i v médiích tak nesmlouvavě, že svou razancí předčil i mnohé profesionální průmyslové lobbyisty. Při svých pokusech o zamítnutí či zmrzačení REACH však bohužel ignoroval skutečnost, že přísnější regulace chemikálií může tisícům jeho voličů zachránit zdraví nebo život."

Do ankety Zelená perla byl Jan Zahradil (ODS) nominován za svůj výrok, kterým systém REACH označil za "jednu z největších zrůdností, kterou EP kdy schválil"(5).

Organizátorem 14. ročníku ankety Ropák roku a 11. ročníku ankety Zelená perla je občanské sdružení Děti Země. Vítěze obou soutěží vybere porota sestavená z odborníků v oblasti životního prostředí i významných společenských osobností. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 28. dubna v brněnském Divadle Bolka Polívky.

http://www.stuz.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů