Pátek, 19. dubna 2024

Labuť zabil virus smrtelný i pro člověka

Labuť zabil virus smrtelný i pro člověka
Britská laboratoř ve Weybridge potvrdila, že první případ ptačí chřipky v České republice má na svědomí virus H5N1, který je smrtelně nebezpečný i pro člověka.
Potvrzení, zda o stejný virus půjde i ve druhém případě ptačí chřipky v Česku, který včera odhalila laboratoř v Praze-Suchdole, by mělo přijít za několik dní. "Zda se i u druhé mrtvé labutě jedná o vysoce patogenní typ, se dozvíme z Weybridge pravděpodobně v příštím týdnu," říká mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Tři kilometry od sebe
I když jsou obě místa, kde byla nalezena uhynulá zvířata, vzdálena přibližně tři kilometry od sebe, Josef Duben odmítá, že by šlo o nějaké lokální ohnisko. "Největší riziko je logicky v jižních Čechách a na jižní Moravě, kde jsou i největší vodní plochy," říká Duben.
Nový nález uhynulé labutě na bezpečnostních opatřeních příliš nezmění. Kolem Hluboké nad Vltavou, místě prvního nálezu, už byla v úterý vytyčena bezpečnostní pásma o poloměru tři a deset kilometrů, z nichž se nesmí vyvážet drůbež ani vejce. Drobní chovatelé zde musí držet drůbež pod střechou. Stejná pásma byla vytyčena i kolem místa dalšího případu v Českých Budějovicích. Většinou se však už prolínají s prvně stanovenou zónou.
V ochranném pásmu žije více než sto tisíc obyvatel. Lidé musí počítat s tím, že bezpečnostní opatření budou trvat minimálně tři týdny.
Podle českobudějovického primátora Miroslava Tettera není důvod k panice, protože jde o ojedinělé případy. "Problém by nastal, kdyby se taková nemoc objevila v hospodářském chovu. Nic takového ale není a věřím, že ani nebude," říká Tetter.

Mrtvých labutí bylo víc
Před panikou a vybíjením ptáků varují i ochránci přírody. "Je zcela zbytečné, neefektivní a nezákonné pod záminkou strachu z ptačí chřipky vyhánět ptáky z míst, kde se běžně vyskytují, nebo je či jejich hnízda likvidovat," upozorňuje Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.
Podle záchranářů, kteří pomáhají s vytahováním mrtvých labutí z řek a rybníků, je pravděpodobné, že nakažených ptáků bude víc. Jen hasiči z Jihočeského kraje pomáhali vytahovat v uplynulých dvou týdnech čtyři mrtvé labutě například v Táboře a na Podhradském rybníku. Hasiči navíc vyjíždějí jen k případům, kdy k uhynulým ptákům nemohou veterináři či policie. V případě obou uhynulých labutí, u kterých se potvrdila ptačí chřipka, hasiči vůbec nepomáhali.
Od začátku letošního roku až do včerejška prošlo laboratořemi téměř 1500 ptáků. "Z celkového počtu to bylo především 256 kachen a 152 labutí," dodává Duben.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů