Statistika ekologického zemědělství ve světě
Podle zprávy vydané IFOAM bylo ke konci roku 2005 na světě obděláváno ekologicky 31 mil. hektarů, což je v jediném roce nárůst o pět milionů hektarů. Největšího růstu za poslední rok dosáhla Čína, kde bylo certifikovány téměř 3 miliony hektarů eko pastvin.
Podle objemu ploch vede Austrálie v 12,1 mil. ha, následuje Čína (3,5 mil. ha) a Argentina (2,8 mil. ha). Podle kontinentů je nejvíce ekologické půdy v Austrálii/Oceánii (39 %), dále v Evropě (21 %), Latinské Americe (20 %), Asii (13 %). V Severní Americe jsou to 4 % a v Africe pouhá 2 %.
Největší podíl na celkové zemědělské půdě zaujímá ekologické zemědělství v Lichtenštejnsku (26,4 %), Rakousku (13,53 %), Švýcarsku (11,33 %), Finsku (7,31 %), Švédsku (6,8 %), Itálii 6,22 %) a České republice (5,98 %).
Nejvíce ekologických farem je v Mexiku (120 000), Indonésii (45 000), Itálii (36 639) a Filipínách (34 990).
Nejvíce bio bavlny se pěstuje v Ugandě, Turecku a Indii, nejvíce bio kávy v Mexiku, Peru a Indonésii a bio kakaa v Dominikánské republice, Mexiku a Ekvádoru.
Největší rozlohu bio vinic má Itálie (31 170 ha), Francie (16 428 ha), Španělsko (14 928 ha) a překvapivě Moldávie (1608 ha).
Nejvíce bio citrusových plodů se pěstuje v Itálii (na 15 043 ha), Řecku (2168 ha) a Mexiku (1608 ha).
Trojici největších pěstitelů bio oliv tvoří Španělsko (90 042 ha), Itálie (88 963 ha) a Tunisko (83 792 ha).
Zdaleka největším producentem bio rýže je Čína (60 000 ha), dále Indonésie (26 000 ha) a Filipíny (14 134 ha).
Podle londýnského Organic Monitor dosáhl v r. 2004 trh s biopotravinami na celém světě obratu 23,5 miliardy EUR a předpokládá se, že v roce 2005 to bylo již 25,5 mld. EUR. Trh celosvětově roste asi o 8 až 9 % ročně, nejvíce v Severní Americe a Evropě, což jsou zároveň dvě oblasti s největším podílem na spotřebě biopotravin (96 %).
Největší trh je v USA (10,3 mld. EUR), následují Německo (4 mld.) a Velká Británie (1,6 mld.) Největších nárůstů dosáhly v roce 2005 čerstvé biopotraviny, zejména ovoce a zelenina, maso a mléko.
I přesto, že se v Evropě prodává nejvíce biopotravin prostřednictvím konvenčních supermarketů, jejich podíl na trhu stagnuje či dokonce klesá díky obrovské popularitě bio supermarketů, prodeji přímo z farem či přímé distribuci např. formou bio boxů. V USA je tomu naopak, tam roste zastoupení biopotravin v tradičních konvečních supermarketech, ale poptávka po čerstvých biopotravinách je tak vysoká, že umožnila rovněž nebývalý nárůst počtu bio farmářských trhu.
Zdroj: ÚZPI