Pátek, 29. března 2024

Boj proti odpadu sílí

Boj proti odpadu sílí

Severní Čechy - Hraniční přechody se stávají pro dovozce komunálního nelegálního odpadu z Německa neprůjezdné. Od konce února, kdy začaly rozsáhlé kontroly, bylo do Německa vráceno celkem šest nákladních a 21 osobních aut s odpadem. K posledním dvěma případům došlo ve středu, kdy celníci vrátili do Německa jedno auto na hraničním přechodu Dolní Poustevna, druhé na hraničním přechodu Rumburk.

"Z Německa se k nám snaží vozit odpad i v osobních autech, mají ho většinou v modrých pytlích," říká mluvčí Cizinecké a pohraniční policie Eva Hauková. Kontroly budou probíhat až do odvolání.

Severní Čechy čelí přílivu odpadu již několik měsíců. Řešení, jak se odpadu zbavit, je zatím v nedohlednu. Například na nelegální skládce v Libčevsi na Lounsku odpad stále zůstává, přestože měl ke včerejšímu dni zmizet.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek písemně vyzval Louny, aby odvoz odpadů zajistily. Starosta Jan Kerner se ale domnívá, že ministerstvo jen hledá záminku, jak se řešení problému vyhnout.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů