Čtvrtek, 25. dubna 2024

Fórum stínových ministrů: Zemědělství a životní prostředí

Fórum stínových ministrů: Zemědělství a životní prostředí

Server iHNed.cz ve spolupráci s televizí 24.cz uspořádal další ze svého předvolebního seriálu diskusních pořadů.
V diskusi nad koncepcí české zemědělské politiky a problematikou životního prostředí se sešli Bedřich Moldan (ODS), Pavel Kováčik (KSČM), Jan Grůza (KDU-ČSL), Jan Černý (US-DEU), Bohumil Kubát (NezDem), Petr Medáček (SNK ED) a Tomáš Zídek (SZ).


První část debaty byla věnována problémům domácího zemědělství a rozvoji venkova. Na otázku, jaké opatření plánuje ODS pro zastavení poklesu objemu zemědělské výroby odpověděl její stínový ministr a senátor Bedřich Moldan v tom smyslu, že není možné brát v potaz jen objem produkce výroby a jeho tendence. Je podle něj třeba brát českého zemědělce také jako jakéhosi "údržbáře" a kultivátora naší krajiny a to je neméně důležitá funkce. S tímto pojetím zemědělce později souhlasili všichni aktéři předvolebního klání.


Na komunistického poslance Pavla Kováčika směřoval dotaz, jak chce jeho strana vylepšit postavení našeho zemědělství v rámci EU. " Hlavním problémem je, že dotace do zemědělství fakticky nejsou dotacemi pro zemědělce. Jsou to dotace pro přijatelné ceny potravin - tedy pro spotřebitele", uvedl Kováčik s tím, že nerovné podmínky našich zemědělců v rámci Evropské unie jsou smutnou realitou, kterou je třeba co nejdříve napravit.


Zástupce vládní Unie Svobody Jan Černý měl představit plán své strany na zvýšení zájmu veřejnosti o české potraviny. Černý sice nejprve uvedl, že polistopadová éra, kterou jsme prožili mimo EU naše zemědělce poškodila, protože lidé si na dovážené produkty zvykli, v poslední době se ale podle něj trend obrací. "Trh začal vyhledávat české zboží. Lidé vědí, že u nás fungují přísné kontroly kvality a tuzemským produktům důvěřují," prohlásil Černý s tím, že dobře funguje také kampaň na podporu prodeje českých potravin.


K problematice pěstování cukrové řepy se měl vyjádřit polistopadový ministr zemědělství Bohumil Kubát, který reprezentoval Nezávislé demokraty (předseda V. Železný). Kubát uvedl, že se není třeba obávat nátlaku EU, která požaduje snížení ploch pro pěstování cukrové řepy. "Česko je v pěstování této komodity velmi zaostalé. Evropa je daleko před námi," zdůraznil Kubát a doporučil zemědělcům, aby na svých plochách vydělávali radši pěstováním něčeho jiného, například technických plodin. "Cukrovku udotovat nemůžeme", dodal.


Zástupce SNK Evropských demokratů Petr Medáček nesouhlasil s tvrzením, že zemědělství již není rozhodujícím faktorem pro rozvoj venkova. " Zemědělství může venkovu stále velmi pomoci. Navíc plní i veledůležitou funkci správce krajiny," uvedl Medáček a připomněl, že na venkově ale nejde jen o zemědělství. Rozvoj podle něj obrovsky brzdí i špatná infrastruktura. "Podnikatelé na venkov přijdou, až tam budou zavedeny všechny technické sítě," uvedl.


Za Stranu zelených vystoupil Tomáš Zídek, podle kterého je velmi důležité nacházet pro zemědělské produkty stále širší využití. "Propojení zemědělství s chemickým a energetickým průmyslem může velmi pomoci jak zemědělcům, tak i snižování energetické závislosti na neekologické těžbě uhlí," vybídl Zídek.


Pálit obilí? Proč ne!
Druhou část diskuse otevřela otázka, zda by se v Česku měly nadbytečné obilniny využívat jako topivo. "A proč ne? Je to plodina jako každá jiná a pokud ji máme nadbytek, můžeme z ní klidně vyrábět teplo," prohlásil rozhodně zástupce US-DEU Černý. Etický odpor k tomuto zacházení s obilninami nevyjádřil žádný z diskutujících. Všichni aktéři se také shodli na tom, že využívání zemědělských ploch pro pěstování technických plodin může tomuto odvětví jen prospět.


Podle zástupce SNK ED Medáčka je pro české zemědělce důležité nevyrábět nadproduktivně komodity, kterými v EU nemůžeme konkurovat. "Je třeba produkovat to, co jsme schopni vypěstovat lépe a levněji," uvedl.


S tím souhlasil i porevoluční ministr zemědělství Kubát, který představil projekt regionální spolupráce. "Zemědělci, starostové a podnikatelé musí spolupracovat. Ve chvíli, kdy zemědělec prodá maso přímo podnikateli ve svém okolí, namísto toho, aby se hrnul do obchodních řetězců, vydělají všichni. Český zemědělec, podnikatel i spotřebitel. Podle Kubáta je takové "místní tržiště" zemědělských produktů v Evropě běžnou praxí. "Není třeba živit překupníky," dodal zástupce Nezávislých demokratů.


Pavel Kováčik se svým předřečníkem souhlasil a doplnil, že světová konkurence je skutečně nekalá. "Prodeji v hypermarketech za podnákladové ceny český zemědělec opravdu nemůže konkurovat," prohlásil komunistický poslanec, který si postěžoval, že pokaždé, když se KSČM snažila prosadit omezení přílivu supermarketů, byli tvrdě kritizování za omezování svobodného trhu.


Ekologie na úkor venkova
Bouřlivou diskusi vyvolalo připomenutí, že Strana zelených má ve své energetické koncepci zákaz topení uhlím od roku 2010. "Pevná fosilní paliva brzy dojdou, také EU hodlá zatěžovat tento způsob ničení ovzduší speciální daní. Je třeba se na to připravit," obhajoval zákaz topení uhlím zástupce zelených Zídek. "Stát však musí nastavit takové podmínky, aby se přechod na ekologičtější vytápění vyplatil," zdůraznil.


Kováčik tento návrh odmítl s tím, že podobně vláda obyvatele "nachytala" také s elektrickými přímotopy a později s plynovým vytápěním. "Jsou to experimenty na venkovském obyvatelstvu. To je nepřípustné," zdůraznil poslanec KSČM.


Stejně se vyjádřil i zástupce US-DEU Jan Černý, který připomněl, že na rozdíl od obyvatel města, lidé na venkově nemají k vytápění pevnými palivy alternativu. "Ekologie nesmí být dělána na úkor venkova," uvedl.


Návrhu Strany zelených oponoval i stínový ministr ODS Bedřich Moldan. "Myslím, že tomu zákazu nevěří ani sám pan Zídek," uvedl senátor, ovšem dodal, že topení uhlím je skutečně vážným ekologickým problémem. Podle Moldana jsou řešením lokální výtopny na alternativní paliva, které jsme už nyní schopni vyrobit.


Evropo, třes se českých zemědělců
Závěr diskuse byl věnován úspěšnosti čerpání zemědělských dotací z evropských fondů. Všichni aktéři diskuse se shodli na tom, že je třeba ulehčit zájemcům postup při žádání o finanční podporu z EU. K tomu by měl podle nich zemědělcům sloužit specializovaný, státní poradce pro rozvoj venkova.


Na otázku, zda za přemíru byrokracie v dotačním procesu nese hlavní vinu Evropská unie či naše země odpověděl Jan Černý z US-DEU tak, že si za současný stav můžeme z větší části my sami. " Na co stačí v Bruselu jedna instituce, u nás je potřeba deset," prohlásil.


Podle exministra Kubáta je obrovským problémem v zemědělských dotacích proces "předfinancování". "To znamená, že nejdříve musíme vynaložit 100 miliard na nějaký projekt, a až následně můžeme od EU ty peníze dostat. Problémem je, kde ty peníze "předem" vzít," uvedl Kubát.


O závěrečné slovo se postaral lidovecký poslanec Grůza, který prohlásil, že i přes to, že se v této oblasti stále učíme, už nyní je vidět, že dotace čerpat umíme. "Evropa by se měla bát českého zemědělství," uzavřel s nadsázkou.


Příští Fórum stínových ministrů se bude věnovat problémům české sociální politiky.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů