Pátek, 19. dubna 2024

Louny odmítly zajistit odvoz nelegálního odpadu z Libčevsi

Louny odmítly zajistit odvoz nelegálního odpadu z Libčevsi

Odpadky Litvínov (Mostecko)/Louny - Lounská radnice odmítla návrh ministerstva životního prostředí, aby zajistila odvoz nelegálního odpadu z Německa uloženého v bývalém kravíně v nedaleké Libčevsi. Dnešní jednání mezi představiteli Loun, Libčevsi a zástupci ministerstva životního prostředí, ministerstva financí a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) tak nebylo úspěšné. ČTK o tom informoval lounský starosta Jan Kerner (ODS).

"Odmítáme zajistit odvoz odpadu na provizorní zabezpečenou skládku do doby ukončení jednání s německou stranou. Trváme i nadále na tom, aby další záležitost řešila ČIŽP jako orgán, který zahájil správní řízení, případně aby svých zákonných pravomocí využilo přímo ministerstvo," dodal.

Ztotožňuje se tak s názorem premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), podle něhož by se o likvidaci odpadu v Libčevsi mělo postarat ministerstvo životního prostředí. "Očekávám, že ministr (Libor Ambrozek, KDU-ČSL) přijde s návrhem řešení problému včetně rozpočtového opatření," řekl premiér už dříve ČTK. Slíbil také návštěvu Libčevsi, dosud ale v obci podle její starostky Vlasty Staňkové nebyl.

Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že ze zákona může odpad odvézt jen pověřená obec, tedy Louny. "Kdyby ministerstvo podle jeho zástupkyně nařídilo ČIŽP odpad odvézt, německá strana by si ho údajně už nepřevzala. Ministerstvo financí proto Lounům nabídlo asi dvoumilionovou dotaci na převoz odpadu do areálu skládky Celio u Litvínova na Mostecku. Město to ale odmítlo s tím, že tak zároveň odmítá odpovědnost za nelegální odpad," uvedla Staňková.

Likvidace částečně vyhořelého odpadu, který je podle výsledku rozborů nebezpečný, by si podle ní vyžádala dalších zhruba 25 milionů korun. "Je to nepříjemná situace. Nyní se hledá cesta, která by umožnila předat dotaci přímo postižené obci, jež by se o odvoz odpadu postarala. Zvlášť ohořelé zbytky a popel už pěkně zapáchají, hrozí navíc kontaminace spodních vod," dodala.

Odpad v Libčevsi, mimo jiné i textilie a autokoberce, objevili celníci spolu s pracovníky ČIŽP počátkem ledna. Nelegální skládka dvakrát hořela. Poprvé vzplála 5. února. Oheň už zlikvidoval až dvě třetiny navezeného odpadu. Vyšetřovatelé určili jako příčinu požárů úmyslné zapálení.

Dalším problémem je, že jednatel firmy, která bývalý kravín vlastní, odvolal ostrahu objektu. Nemá už podle Staňkové peníze, zabránit dalšímu požáru je tak nyní jen na policii. Její hlídky ale prý zajíždějí do obce jen sporadicky.

Zhruba 1350 tun odpadu nechala do obce z Německa navézt firma Bau 24. ČIŽP už s ní zahájila správní řízení o uložení pokuty a vyzvala ji k nápravnému opatření. Vzhledem k prohlášení konkurzu na majetek společnosti, bude ale vymáhání peněz nejspíš velmi problematické.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů