Čtvrtek, 28. března 2024

Dnešek má být kritickým dnem povodní

Dnešek má být kritickým dnem povodní

Úleva v místech zasažených povodněmi může nakonec trvat jen jediný den.
Ač z drtivé většiny postižených míst včera přicházely dobré zprávy o poklesu hladiny, hydrometeorologové varují, že už dnes by voda v některých řekách mohla opět začít stoupat.
"Není možné si myslet, že povodně skončí v pátek nebo v sobotu. Mohou trvat i další týden i dva," říká ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Ivan Obrusník. Kritickým dnem nynějších povodní na dolních tocích řek bude dnešek odpoledne a večer, řekl po včerejším zasedání Ústředního krizového štábu Obrusník.
Předpověď počasí totiž slibuje na dnešní odpoledne a večer silný déšť, především na východě a jihovýchodě Česka.
"Nechci malovat čerta na zeď, ale jestli v Beskydách skutečně spadne až třicet milimetrů srážek, tak Bečva půjde nahoru a města pod soutokem Bečvy s Moravou mohou mít problémy," připouští ředitel Povodí Moravy Pavel Mylbachr.

Hlídání hrází
Okresní města Kroměříž, Uherské Hradiště či Hodonín, která první povodňovou vlnu přečkala bez větších škod, se tak musí připravit na nový nápor. "O novém nebezpečí víme a připravujeme se. Krizový režim dál běží v maximálních obrátkách," potvrzuje Petra Zemčíková-Vaďurová z uherskohradišťské radnice.
Po celý včerejšek bylo v okolí města vidět, jak pracovníci radnice a Povodí Moravy kontrolují každý metr hrází. Jestli vydrží, zůstane město v suchu. Nepředpokládá se totiž, že by je mohla voda překonat, mnohem reálnější je, že namáhané hráze povolí a voda města zalije průrvami. První trhliny se už objevily. Třeba v kritickém místě u Uherského Hradiště, které nevydrželo ani v roce 1997. Dělníci během včerejška hráz zatížili panely a betonovými bloky. "Teď už by měla vydržet," věří Libor Dostál, šéf místního závodu Povodí Moravy.
Podmáčenou hráz museli na poslední chvíli zpevňovat i u Mikulčic na Hodonínsku. Kdyby nevydržela, voda kompletně zaplaví šest vesnic.

Sníh se spojí s deštěm
Kromě deště může situaci na řekách zkomplikovat sníh. Přesněji - tající sníh. Na horách je ho totiž ještě velké množství. Odtál jen ten do sedmi set metrů nad mořem, ve vyšších polohách po celé republice je ho ale stále dost. Příklad: na vrcholu Troják na Kroměřížsku leží ještě sto dvacet centimetrů sněhu.
Tání v kombinaci se silným deštěm tak hrozí především pod Beskydami, na řece Bečvě, následně i pod soutokem s řekou Moravou. "Bečva se sice zatím chová příznivě, ale protože jsou v Beskydech velké zásoby sněhu, bude záviset na teplotě a na avizovaných srážkách. To ovlivní situaci v městech níže na toku až po soutok s Dyjí," poznamenává Mylbachr.

Očekávání v Ústí
Nejistá zůstává situace na dolním toku Labe. V Ústí nad Labem se ale daří držet hladinu řeky pod kritickou úrovní devíti metrů, v nadcházejících dnech se další vzedmutí neočekává.
Byť na většině území Česka včera hladiny řek klesaly, tající sníh může potrápit i české kraje. "Situace se zlepší jen tehdy, když nedojde k dramatické změně v odtávání. Tím by do celého povodí začala přitékat další voda z horních toků," varuje ředitel Povodí Labe Tomáš Vaněk. Situaci komplikuje i to, že v dubnu už bývají změny teplot razantní a tání proto může přijít náhle. "Na horních tocích ale máme připraveny vyprázdněné vrcholové retenční nádrže a první nápor bychom zvládli," dodává Vaněk.
Během včerejšího dne se hlavní síly záchranářů a vojáků začaly připravovat na přesun. "Je jasné, že dolní toky budou zasaženy delší dobu, proto tam budeme také přesouvat potřebné síly a také techniku jako úpravny vod, čerpadla či agregáty," ujistil ministr vnitra František Bublan.

Kde hrozí velká voda udeřit v příštích dnech

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů