Úterý, 16. dubna 2024

Svátek zemědělců, veterinářů a lesníků se vydařil

Svátek zemědělců, veterinářů a lesníků se vydařil
Trojlístek veletrhů TECHAGRO, ANIMAL VETEX a SILVA REGINA byl po celých pět dnů opravdovým svátkem všech farmářů, zemědělců, chovatelů, lesníků, myslivců, včelařů i veterinářů.

Během prvních čtyř dnů navštívilo výstaviště téměř 70.000 návštěvníků ze 41 zemí světa. Celkový počet by tak mohl překročit 75 000, což je o 25% více než v roce 2004. Navzdory tomu, že část zemědělsky významných regionů řeší následky záplav, nad brněnským výstavištěm svítilo až na pár výjimek slunce a obchody se dařily...



Mimořádně plodné veletrhy

Kromě nově získaných kontaktů a kontraktů se na brněnském výstavišti urodilo několik novinek. Nehovoříme nyní o četných inovacích na poli zahraničních i tuzemských vystavovatelů, o nových technologiích a trendech, kterých bylo nepřeberně. Přímo v areálu výstaviště se totiž narodily tři malé ovečky v expozici hospodářských zvířat v pavilonu D. Jejich jména tipovali návštěvníci. Autoři tří nejlepších byli oceněni. Kmotry novorozených jehňátek se poslední den akce stali hosté veletrhu – nejstarší Vetinku křtil sám místopředseda Senátu Parlamentu ČR Petr Smutný, kmotrem o dva dny mladších dvojčat Anivé a Bévevečky se stali zástupci médií – zpravodaj ČTK Lukáš Sapík a mediální konzultantka Reggie Radio Music Kateřina Dohnálková. Mimo oveček se na výstavišti křtily také nové knižní publikace zemědělské, lesnické a chovatelské tématiky.

Údaje z předběžné statistiky
Základní statistické údaje 2004 2006
1 zúčastněné firmy celkem 535 698
2 počet zúčastněných zemí 15 19
3 celková výstavní plocha netto v m2 42.663 55.224
4 počet platících návštěvníků 60.000 75.000 *)
5 z toho odborníci v % 64 72
6 počet akreditovaných novinářů. 238 287 **)
 
*) předpokládaná návštěvnost; do včerejšího dne (5. 4.) navštívilo veletrh 68.843 platících návštěvníků
**) údaj k datu 5. 4.

Zveřejněné informace jsou předběžné. Konečná závěrečná zpráva bude akciovou společností Veletrhy Brno vydána po vyhodnocení všech statistických údajů.



Uváděné statistické hodnoty vycházejí ze zásad zveřejňování statistických dat veletrhů a výstav sdružených v UFI (The Global Association of the Exhibition Industry) Paris.

O veletrzích řekli:
Radko Martínek, ministr pro místní rozvoj:

Komplex zemědělských veletrhů nabídl zemědělské veřejnosti špičkovou techniku a bohatý doprovodný program. Veletrhy Brno tak na tomto poli opět potvrdily svou roli jedničky ve střední Evropě.



Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR:

Techagro podává obraz o modelu zemědělství nejen v ČR, ale v celé unii. Nynější Techagro je určitým předznamenáním dalšího vývoje našeho zemědělství.



Ing. Josef Šrefl, CSc., jednatel Agrointeg s. r. o.:

Veletrh Techagro vidím jako velké pozitivum pro Českou republiku a vůbec pro ekologický vývoj našeho světa. Program pro biomasu byl výborně připraven a zájemci se mohli o tomto oboru v pavilonu Z dozvědět prakticky vše.



Profesor Jan Mareček, vedoucí Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky MZLU:

Dá se říci, že doprovodný program o využití biomasy, který uspořádali pořadatelé agrárních veletrhů, byla trefa do černého. Jde totiž o aktuální cestu pro české zemědělství.



Ján Mažgút, ředitel divize pily na dřevo společnosti Pilous:

Na letošním Techagru je neuvěřitelná návštěvnost, v naší expozici je neustále plno. Potěšitelné je, že k nám chodí i zahraniční návštěvníci zejména z pobaltských států, kteří mají zájem o velké pily na dřevo. Silva Regina se opravdu vydařila, dá se srovnávat se světovými akcemi obdobného druhu.



Ralf Dreeke, německý prodejce finských strojů Ponsee, Wahlers Forsttechnik GmbH:

Jsme na tomto veletrhu už podruhé a lze říci, že tento veletrh splnil svůj účel na sto procent. Oproti minulému ročníku byla účast návštěvníků na našem stánku několikanásobná.



Zdeněk Kysela, obchodní ředitel Phoenix-Zeppelin, spol. s. r. o.:

Letos jsme na Techagru poprvé, i když jsme zvyklí se každý rok prezentovat na stavebních veletrzích. Máme totiž techniku vhodnou i pro zemědělce a v poslední době jsme nabídku rozšířili o traktory. Zemědělství zažívá boom, a proto jsme si nemohli dovolit nebýt na nejdůležitější veletrhu ve střední Evropě. Jsme překvapeni, kolik jsme zde navázali obchodních kontaktů, dokonce jsme podepsali konkrétní smlouvy.



Martin Proksch, prodejce HZT Technik:

K hodnocení veletrhu prakticky nemám co říci. Firma je spokojena nad očekávání, navštívilo nás oproti minulému ročníků daleko více odborníků než jsme očekávali. Pracovníci v expozici byli od rána do večera na roztrhání, bylo to u nás jako v úle.



Miroslav Mikulič, obchodní ředitel CIME, s. r. o.:

Nedovedu si představit, že bychom se nezúčastnili mezinárodního veletrhu Techagro, který je nejprestižnější ve střední Evropě. Proto jsme letos zvýšili výstavní plochu na 600 metrů čtverečních a navíc vystavujeme i na volné ploše. Zákazníci z Itálie, Francie, Rakouska byli překvapeni nad špičkovou úrovní tohoto veletrhu.



Lubomír Mikolaj, ředitel Zetor Trade, s. r. o.:

Zetor Brno pokládá mezinárodní veletrh Techagro za nejprestižnější akci ve střední Evropě. Jsme rádi, že zde můžeme představit naše novinky z produkce jediného výrobce traktorů v bývalých zemích RVHP. Naši expozici navštívila řada zákazníků z celé Evropy. Na veletrhu jsme také slavili 60. výročí založení podniku Zetor Brno a jsem rád, že jsme se měli čím pochlubit.



Dagmar Palánová, tisková mluvčí Moreau Agri, spol. s r. o.:

Techagro bylo neuvěřitelné, uzavřeli jsme přímo na místě kontrakty za miliony korun. Nešlo o předem připravené akce, samotné nás to překvapilo. Návštěvnost byla neuvěřitelná, v naší velké expozici nebylo k hnutí.



Lumír Lacheta, jednatel společnosti OPaLL-AGRI s. r. o.:

Litevci, Ukrajinci, Poláci, Slovinci a další odborní návštěvníci z ostatních zemí si podávali u našeho stánku ruce. Projednali jsme řadu kontraktů, které vyhodnotíme až několik týdnů po skončení veletrhu. Nejde o nějaké náznaky, ale o významné obchody pro naši firmu.



František Beneš, vedoucí oddělení semenářské technologie a šlechtitelské mechanizace Agromega spol. s r. o.:

Pro firmu znamená Techagro zvyšování její image. Zemědělci ve středoevropském regionu začínají mít dostatek finančních prostředků na nákup techniky. Dokumentují to i výsledky našich jednání na veletrhu s Poláky, Rusy a Ukrajinci. Jsme šokováni obrovským zájmem zemědělské veřejnosti.



Tomáš Svojanovský, jednatel AGROING Brno s. r. o.:

Je to neuvěřitelné, všichni návštěvníci byli v obraze, naši expozici navštívili pouze odborníci. Všichni věděli co chtějí a na místě uzavírali kontrakty. Netušili jsme, že na Techagro přijde tolik odborníků na nákup techniky. S veletrhem jsme nadmíru spokojeni.



Bronislava Slezáková, vedoucí prodeje probiotik Medipharm.CZ:

Jsme pobočka švédské firmy a pořádali jsme akce při odborném doprovodném programu. Všichni naši obchodní přátelé z různých zemí EU byli nadšeni nejen exponáty, ale především úrovní seminářů na téma probiotika a krmiva zvířat.



Zdeněk Fridrich, obchodní ředitel ROmiLL, spol. s r. o.:

Takovou úroveň, jakou letos měly agrární veletrhy jsem neočekával, řekl bych, brněnští organizátoři se značně přiblížili evropské jedničce v oboru – Hanoveru. V Brně jsme uzavřeli řadu kontraktů, úroveň předváděných strojů a technologií byla na světové úrovni.



Ing. Oto Lasák - ředitel nakladatelství Lesnická práce, s.r.o.:

Vystavovatelé i návštěvníci zaznamenali výrazný kvalitativní posun veletrhu Silva Regina 2006. Volba hlavního tématu „Biomasa jako obnovitelný zdroj energie“ byla velmi prozíravá a upozorňuje na současné problémy ve vztahu k dotacím ze strany státu a EU. Semináře během tří dnů potvrdily, že lesníci jsou připraveni dodávat biomasu zpracováním těžebního odpadu, zpracováním tenkého dříví, ale i pěstováním speciálních rychle rostoucích dřevin pro energetické účely. Bez pomoci státu to však není možné. Lesníci čekají, jaký postoj stát zaujme k této problematice v nejbližším období. Velmi pozitivní ohlasy jsem zaznamenal i od zahraničních zástupců a návštěvníků, kterých bylo na výstavišti daleko více než na minulém ročníku. Vystavovatelé volají po zkrácení veletrhu o 1-2 dny a o posunutí termínu o 10-14 dní dozadu s ohledem na uzávěrky i na teplejší počasí. Velmi pozitivně byl hodnocen i myslivecký doprovodný program.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů