Čtvrtek, 28. března 2024

Brno čeká bitva o územní plán, ekologové kritizují magistrát

Brno čeká bitva o územní plán, ekologové kritizují magistrát

Brno čeká bitva o klíčový dokument, který výrazně ovlivní urbanistický rozvoj města. Zastupitelstvo bude v úterý jednat o návrhu zadání územního plánu na léta 2010-2020. Plán stanovuje, co lze v kterých částech města postavit a bude se podle něj řešit například projekt kontroverzní silnice R43 nebo přestavba železničního uzlu.

Řada občanských sdružení kritizuje magistrát za to, že o územním plánu málo informuje veřejnost a k připomínkám ekologů se staví odmítavě. Podle radních je však veškerá kritika nemístná.

"Předpokládali jsme, že Brno je pokrokové jako evropská města, která naslouchají svým občanům a ptají se, jaké město chtějí. Brno ale nevysvětluje, nepropaguje a neláká občany k dialogu o územním plánu," sdělil ČTK odborník na krajinné inženýrství Antonín Buček z Mendlovy lesnické a zemědělské univerzity.

"Propagaci územnímu plánu děláme místo radnice my, a to formou panelových diskusí, sociologického výzkumu, anket nebo soutěže. Chystáme i výstavu. Financují nás však cizí zdroje a ani to není Brnu dost pro to, aby se podněty expertů zabývalo," doplnila Hana Chalupská, koordinátorka projektu Jak se do Brna volá, tak se z Brna ozývá.

Městská rada kritiku nepřijímá. Podle primátora Richarda Svobody udělala pro propagaci plánu více, než musela. Přesně v souladu se zákonem byl vyvěšen, radnice připravila sérii debat s odborníky, využívala radniční věstník a příslušný magistrátní odbor se zabýval tisíci připomínek. Návrh územního plánu je stále ke stažení na internetových stránkách www.brno.cz . "Pokud nás po tom všem někdo kritizuje, je to kritika nepřístojná a lživá," řekl novinářům primátor. Podle náměstka Radomíra Jonáše jsou ekologové "rušivé elementy". Náměstek nevyloučil, že se snaží vyzískat z problému územního plánu politický kapitál.

Ekologové uznávají, že magistrát nepostupuje protiprávně, legislativa je prý k zapojení občanů do tvorby obdobných dokumentů velmi strohá. Mrzí je však, že město nezohlednilo jedinou z připomínek, které k návrhu územního plánu po roční činnosti vypracovala nezávislá expertní skupina pracující pod hlavičkou Českého svazu ochránců přírody. "Bohužel magistrát naše připomínky až na jednu hodil do koše. A i s tou jednou připomínkou se vypořádal v náš neprospěch," řekl Buček. "Přístup magistrátu města Brna je překvapivý. Místo toho, aby radnice využila mozkového potenciálu brněnských odborníků i aktivních občanů, kteří věnovali přípravě kompetentních připomínek spoustu času, tak jejich roční práci ignoruje. Tento přístup působí tak trochu jako výsměch," dodala Jasna Flamiková z Nadace Veronica.

Představitelé ekologických sdružení a občanských iniciativ se chtějí úterního zasedání zastupitelstva zúčastnit a zvou i veřejnost.

Jan Tomandl
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů