Pátek, 29. března 2024

Jak proti povodním? Napoví ukázky před pavilónem Z

Už pátý rok za sebou se letos na brněnském výstavišti představí v Evropě zcela unikátní projekt praktických ukázek protipovodňových opatření.
Jak proti povodním? Napoví ukázky před pavilónem Z
Společnost Veletrhy Brno, a. s, jej pořádá společně s Českou protipovodňovou asociací.

Hlavními tématy ukázek bude Ochrana rodinného domu s garáží v záplavovém území, Kotvení plavidel za povodně a Materiálně-technické vybavení povodňové komise. Ukázky budou součástí doprovodného programu v rámci Stavebních veletrhů Brno a projektu URBIS INVEST, veletrhu PYROS (16. až 19. května 2006) a také květnových "ekologických veletrhů" VODOVODY - KANALIZACE a ENVIBRNO (23. až 25. května 2006).

KOMU JSOU URČENY

Na veletrhu URBIS INVEST jsou ukázky určeny především povodňovým orgánům měst a obcí a obyvatelům, kteří mají své nemovitosti ohroženy povodněmi. Na veletrhu PYROS je naopak zhlédnou zejména odborné skupiny, jako jsou hasiči a pracovníci krizového řízení. Na veletrhu VODOVODY - KANALIZACE se s ukázkami počítá hlavně pro projektanty a odborníky z oblasti vodního hospodářství.

Ukázky slouží jako příklad preventivní ochrany nemovitostí včetně kanalizace před povodněmi. Seznámí se způsoby čerpání vody a měření vodních stavů, s varováním povodňových orgánů, informováním obyvatelstva apod.

I PODLE PŘÁNÍ OBCÍ

A jak budou ukázky vypadat v praxi? V nově zrekonstruovaném bazénu před paviló- nem Z bude rodinný domek s garáží zaplavován vodou. Tak bude zcela názorně předvedeno, co se stane s domkem, který nemá žádnou ochranu. V následné ukázce se přikročí k protipovodňovým opatřením, která zajistí, aby domek zůstal před vodou ochráněn.

Jak organizátoři připomínají, nepůjde o prezentaci výrobků jediné firmy. Jednotlivá technická řešení totiž dodají různí výrobci z domova i zahraničí a dohromady vytvoří komplexní ochranu před povodněmi. Ukázky budou sestaveny tak, aby reagovaly na zkušenosti z povodní v roce 1997 a 2002; část ukázek bude sestavena i podle požadavků některých měst a obcí.

Letos bude předvedeno i možné materiálně-technické vybavení pro povodňové komise obce, města, obce s rozšířenou působností a kraje. Bude to například výpočetní technika a vhodné programy, digitální fotoaparáty, technická řešení pro včasnou a úplnou informaci obyvatelstva apod.

V blízkosti bazénu návštěvníci naleznou i kontaktní centrum. V něm bude také přednáškový sál pro členy povodňových komisí měst a obcí; témata přednášek si budou určovat povodňové komise z jednotlivých regionů podle své potřeby. Součástí kontaktního centra se stane i prostor, kde budou vystavovatelé poskytovat všem zájemcům konzultace k ochraně před povodněmi.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů